Vårdpersonalens gratisluncher kan bli till skattechock

Uppdaterad 2020-05-07 | Publicerad 2020-05-05

Restauranger i hela landet samt stora börsbolag bjuder sjukvårdspersonal på måltider för att hylla dem i kampen mot coronapandemin.

Dessa gåvor kan bli oväntat dyra, då mottagaren är skyldig att skatta för dem.

Endast riksdagen kan ta beslut om ett undantag i regeln, rapporterar Göteborgs-Posten.

Under den pågående coronapandemin har flera restauranger och företag valt att skänka lunchlådor till de som står längst fram i kampen. Göteborgs-Posten har bevakat en av de givmilda gesterna, men den uppvaktade sjukvårdspersonalen vill inte ställa upp på bild i tidningen. Med rädsla för att de ska bli tvugna att förmånsbeskatta för gåvorna.

Enligt regel är samtliga ersättningar och förmåner du får i jobbet skattepliktiga. Detta gäller oavsett om det mottas från arbetsgivare, eller av någon annan.

Pia Blank Thörnroos, på Skatteverket förklarar att när en privat person ger någonting till en annan privatperson, så ses detta på som en gåva. Gåvor från privatpersoner är inte skattepliktiga, då de är finansierade på personens beskattade pengar. Om det däremot är regionen som mottar matlådorna, och i sin tur delar ut dessa till sin personal ska detta ses som en förmån från arbetsgivaren.

– Måltider anses som en förmån i arbetet och är därför skattepliktiga. Sedan finns det andra typer av förfriskningar som regionen kan bjuda sina medarbetare på utan några konstigheter. Tillexempel smörgåsar, bullar, godis och frukt, säger hon.

Många restauranger och företag valt att skänka lunchlådor till de som står längst fram i kampen mot coronaviruset.

Det ska sjukvårdspersonalen betala för ”gratisluncherna”

Det innebär att de som fått gratis mat med anledning av att de arbetar inom sjukvården, ska redovisa detta i sina deklarationer för nästa år. I dag är det så kallade schablonvärdet för en lunch 98 kronor. Om du som sjuksköterska betalar omkring 30 procent i inkomstskatt varje månad, och rapporterar korrekt, betyder det ungefär 29 kronor i skatt för den måltiden du bjuds på.

Regionens Koncernstab för HR skriver enligt Göteborgs-Posten: ”Vilka förvaltningar respektive vilka medarbetare som fått ta del av måltider i form av gåva har vi ingen uppföljning på koncernövergripande nivå. Det innebär att från koncernövergripande nivå har detta inte rapporterats in som förmån till Skatteverket. Om det är att betrakta som en beskattningsbar förmån enligt gällande regelverk och hur det eventuellt ska hanteras är något som vi kommer att följa.”

Personal i skyddsdräkter utanför smittskyddskliniken vid Huddinge sjukhus i Stockholm.

Lagändring krävs för att ändra reglerna

Men det är inte bara sjukvårdspersonalen som kan vara skyldiga att redovisa sina mottagna gratisluncher. Även restaurangerna kan vara skyldiga att redovisa för sina gåvor.

Enligt två av de restauranger som Göteborgs-Posten varit i kontakt med, som skänkt matlådor under coronapandemin, har ingen av dem ännu rapporterat in sina gåvor till Skatteverket.

– Jag tycker Skatteverket borde glömma de här reglerna i det här läget, om de vill hjälpa samhället, säger en av restaurangägarna till tidningen.

Dock är det inte upp till Skatteverket att göra en sådan bedömning. Enligt Yngve Gripple är Skatteverket skyldiga att behandla alla arbetsgivare och anställda på samma sätt. Och det skulle då krävas en lagändring för att göra justeringar av inkomstskattelagen.

Det är alltså upp till riksdagen att rösta igenom eventuella ändringar i reglerna.