Lyxfällan-experterna: Så hanterar du krisen

Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk tipsar

Publicerad 2020-03-28

Till vardags hjälper de människor i ekonomisk kris.
Nu står ett helt land i kris, och tiotusentals kan bli av med sina jobb.
– Undvik att låna pengar så långt det är möjligt, säger Lyxfällan-experten Magnus Hedberg.

Coronakrisen har fört få, om ens några, positiva aspekter med sig.

Utom kanske vetskapen om att alla behöver en buffert, vilket Lyxfällan-experterna Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg har tjatat om i åratal.

– Man låter som en repad skiva, men det här är det allra tydligaste exemplet på att skiten träffar fläkten ibland. Jag unnar ingen ångesten av att kanske bli varslad och att inte ha pengar på kontot, säger Magdalena Kowalczyk.

När krisen väl har lagt sig hoppas Magnus Hedberg att folk drar lärdom av erfarenheten.

– Till exempel att det är sjukt bra att ha en buffert och inte leva upp allt du drar in. Bygg långsiktig säkerhet för framtiden också, det kommer garanterat komma nya smällar även när det här har lagt sig, säger han.

”Kika på extrainkomster”

Har man av olika anledningar ingen buffert är det dock inte för sent, hävdar de båda.

– Dels kan man kika på extrainkomster. Det kan vara det klassiska att tömma förråd och sälja av allt man kan eller jobba extra på kvällar och helger. Men även att frigöra ”osynliga” pengar genom att skaffa billigare vardagsvanor, avsluta onödiga abonnemang och dyra tjänster och kanske byta till en billigare bil, säger Magnus Hedberg.

Men, lägger han till:

– Undvik att låna pengar så långt det är möjligt, hitta hellre andra lösningar.

Magdalena Kowalczyk fyller i:

– De enda lånen som verkligen är motiverade om man är vanlig löntagare är studielån, bostadslån och eventuellt ett billån om du behöver en bil för att tjäna ditt levebröd och du har skaffat dig rimliga förutsättningar.

Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk.

Viktigt att inte tappa fattningen

När det kommer till sparandet gäller det att ha is i magen.

– I en sån här dramatisk kris är det väldigt lätt att gripas av panik och tro att hela världen ska gå under men katastroftänk kan vara ödesdigert för den vanliga småspararen, säger Magnus Hedberg.

Felet många gör är enligt Hedberg att försöka tajma börsen.

– När småspararen paniksäljer så kommer de stora drakarna fram och tankar sina portföljer, och omvänt är det först när börsen gått upp under lång tid som småspararna vågar hoppa på tåget.

– Denna fördröjning i beteendet gör att man tenderar att sälja billigt och köpa dyrt vilket naturligtvis inte är någon vinnarstrategi. Stalltipset är att ha ett löpande månadssparande och endast investera pengar man inte behöver använda på kort sikt.

”Frys kostnaderna”

Tiotusentals människor har redan varslats om uppsägning under coronakrisen, och många fler ser det ut att bli. Det man som privatperson kan göra i det läget är att se över sina kostnader.

– Riskerar man jobbet eller är egenföretagare med plötsligt uteblivna intäkter, behöver man frysa alla kostnader man kan, säger Hedberg.

Samtidigt är det viktigt att hålla modet uppe, enligt Magdalena Kowalczyk.

– Det är mycket vi inte vet ännu. Varsel och uppsägningar permitteringar från jobb är fortfarande med förhoppning om att konsumtionen ska komma tillbaka. Med det vill jag säga att det inte är ett loppet inte som är helt kört, jag är säker på att alla de flesta som har varslat i samband med den här krisen har för ambition att återanställa, säger hon.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu