”Engagera dig i ditt sparande”

Uppdaterad 2014-04-03 | Publicerad 2013-11-15

Sparekonom: Här är fällorna du ska undvika när du sparar

Jeanette Hauff, sparekonom på Skandia.

Forskning visar att vi ofta låter känslor styra när vi tar finansiella beslut.

Dessutom är många svenskar intresserade och underskattar den egna förmågan kring klokt sparande

– Tänk efter när du behöver dina pengar och anpassa risken i sparandet efter det, säger Jeanette Hauff, sparekonom på Skandia som forskar i finansiellt beslutsfattande.

Det största problemet när det gäller svenskarnas sparande är att vi inte engagerar oss i det. Och särskilt kvinnor har en benägenhet att tro att de inte kan ta bra beslut när det gäller sparande i aktier och fonder. Det menar Jeanette Hauff som forskar i finansiellt beslutsfattandevid Handelshögskolan i Göteborg.

– Många är ointresserade och tror att sparande bara är något för experter, säger hon.

Kan bli dyrt att inte ha koll

Att inte sätta sig in i hur man placerar sina tillgångar kan kosta – på flera sätt. Ett exempel är pensionen. När det nya pensionssystemet infördes 2001 var många snabba med att välja bort det automatiska valet, Såfan, och placerade sina pengar i fonden de just då trodde på. Problemet är bara att många inte följde upp sitt val, vilket gjorde att pensionspengarna fick en sämre utveckling än de annars kunde fått. 

När det kommer till sparande är det också vanligt med kortsiktiga beslut. Det är viktigt att anpassa sina fondköp och investeringar till rätt tidshorisont, det vill säga till när man faktiskt behöver pengarna.

Längre tid - större risk

– Ska man spara på längre tid kan man ta en större risk. Man kan kosta på sig att ha lite mer is i magen om exempelvis en fond tappar i värde. Ska man köpa en båt om två år för 65 000 kronor är det bättre att minska risken och satsa på räntefonder i stället, säger Jeanette Hauff. 

Om man inte vill engagera sig i sitt sparande fullt ut kan det vara en god idé att ta hjälp. – Man måste fråga sig: Kommer jag att sitta med detta? Är svaret nej, kan det vara bättre att låta ett fondbolag eller en bank hjälpa dig med placeringarna, säger Jeanette Hauff. 

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln