Så ska Arbetsförmedlingen tackla krisen

Ställer om för att klara trycket

Uppdaterad 2020-04-15 | Publicerad 2020-04-11

Antalet varsel ökar med rekordfart.
Det är en pressad Arbetsförmedling som nu ska stötta de tiotusentals som kommer mista sina jobb.
– Det är klart att det här är en utmaning, säger Arbetsförmedlingens Annika Sundén.

Ett drygt år har gått sedan Arbetsförmedlingen krympte med 2 600 tjänster.

Då visste ingen att den värsta ekonomiska krisen på årtionden väntade runt hörnet, och att arbetslöshetssiffrona skulle stiga med rekordfart.

– Det är rekordhöga siffror. På fem veckor har vi nästan 50 000 varsel, och det är mer än dubbelt så mycket vi hade de högsta månaderna under både finanskrisen och 90-talskrisen. Då hade vi 20 000 på en månad, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Ställer om organisationen

Nu pågår ett omställningsarbete för att Arbetsförmedlingen ska klara av det ökade trycket.

– Det stämmer att Arbetsförmedlingen har varit i ett ansträngt läge det senaste året till följd av den stora omställningen. Det här är en stor kris som påverkar hela Sverige och givetvis också oss.

Enligt Annika Sundén handlar det om att fördela medarbetarna så att de kan klara av att stötta de arbetslösa.

– Det handlar också om att vi använder våra digitala kanaler ytterligare för att vägleda digitalt. Som det ser ut nu skriver de allra flesta in sig digitalt.

”En utmaning”

Kommer ni klara den här pressen?

– Vi gör vårt allra bästa för att kunna stötta de som nu blivit arbetslösa. Men det är klart att det här är en utmaning, det är väldigt många personer som påverkas av den här krisen i Sverige och på arbetsmarknaden. 

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Hur ser er dialog med regeringen ut?

– Vi har nära dialog med vår uppdragsgivare och regeringen har tillskjutit mer medel för att Arbetsförmedlingen ska kunna lösa det här. Det som är viktigt att komma ihåg är att det här är en kris som har utvecklat sig väldigt snabbt, så vi håller på att ställa om nu.

Branscher anställer

Men samtidigt hon är hon optimistisk till att det finns branscher som ännu anställer.

– Det finns ju jobb. Dels inom den gröna näringen, vård och omsorg och inom dagligvaruhandeln. Sen får man komma ihåg att om man blir varslad om uppsägning betyder inte det att man blir av med jobbet, säger Annika Sundén.

När den nedåtgående kommer att vända är svårt att spekulera i, enligt Sundén.

– När krisen är över kommer människor börja gå på restaurang och resa igen, då kommer också efterfrågan sätta igång igen och jobben komma tillbaka. När och hur det kommer ske vet vi inte, det beror på hur långvarig den krisen blir.