Här får du 24 hus för en Lidingövilla

Av: 

Ronja Mårtensson

Bostadsmarknad

Vill du göra en billig husaffär?

Då ska du köpa en villa i Norsjö i Västerbotten. Där får du 24 hus för samma pris som ett på Lidingö utanför Stockholm.

– En flytt dit kanske gör att villapriserna jämnar ut sig på sikt i landet, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under pandemin har allt fler blivit sugna på att flytta till villa. Det har lett till att priserna rusat på flera platser i Sverige den senaste tiden.

Lidingö utanför Stockholm kostar ett hus på 126 kvadratmeter i genomsnitt 9,9 miljoner kronor – vilket är dyrast i Sverige. Det motsvarar ett kvadratmeterpris på 78 000 kronor, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling sammanställt.

– Fler vill bo större och ha bra förutsättningar att arbeta på distans, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Men det senaste årets stora prisuppgång på villor i större städer gör samtidigt att människor inte har råd att bli husägare, berättar han. I stället är det många familjer som börjat leta efter fritidshus för att få större boyta och en egen trädgård.

– Det är en utveckling som vi troligtvis kommer att se mer av.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Pendlingsavstånd blir vanligare

Är det just ett hus du vill flytta till? Då finns det alternativ med betydligt lägre pris än Lidingö.

För samma summa du lägger på ett hus där kan du köpa 24 snittvillor i Norsjö i Västerbotten. Där är huspriserna lägst i landet och medelpriset per kvadratmeter ligger på 3 200 kronor, vilket gör att snittvillan kostar 408 000 kronor.

– Vi ser tendenser att folk tittar på hus längre bort från sina arbetsplatser än vad man har gjort historiskt, säger Marcus Svanberg.

Han tror därför att fler kommer att köpa hus med längre pendlingsavstånd till arbetsplatsen, framför allt om de efter pandemin kan fortsätta att jobba hemifrån.

Kan leda till balanserade priser

Ett sådant flyttmönster skulle på sikt kunna leda till att vi får en mer balanserad villamarknad i Sverige, tror Marcus Svanberg.

– Om fler kan tänka sig att köpa hus där villapriserna är lägre så gör det att trycket på hus i de dyraste områdena minskar. Detta då efterfrågan är det som trissar upp priserna. Då kanske det inte blir samma våldsamma prisutveckling där det är allra dyrast.

Men enligt honom behövs det även politiska beslut för att fler ska ta sig in på villamarknaden och kunna byta bostad efter behov.

– Där bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, vara i fokus.

I Sverige som helhet kostar en villa på 126 kvadratmeter i snitt 3,5 miljoner kronor. Det motsvarat ett kvadratmeterpris på 28 000 kronor.

Norsjö i Västerbotten. Här kostar en villa 408 000 kronor i snitt. Bilden är från 2010.

Här är genomsnittsvillan dyrast

  1. Lidingö: 9,9 miljoner kronor
  2. Danderyd: 9,7 miljoner
  3. Solna: 8,9 miljoner
  4. Nacka: 8,1 miljoner
  5. Stockholm: 7,8 miljoner

Här är genomsnittsvillan billigast

  1. Norsjö: 408 000 kronor
  2. Malå: 419 000
  3. Överkalix: 560 000
  4. Ragunda: 562 000
  5. Övertorneå: 586 000

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Villapriserna skjuter i höjden: ”Brist på småhus”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Privatekonomi

Norsjö

Lidingö