Finansinspektionen varnar för kryptovalutor

Publicerad:
Uppdaterad:

Kryptovaluta

Bitcoin och andra kryptovalutor är olämpliga investeringar för de flesta småsparare.

Den varningen utfärdar Finansinspektionen efter att ha kartlagt marknaden.

– De är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt, säger generaldirektören Erik Thedéen.

Både rutinerade investeringsrävar och entusiastiska nybörjare flockas kring digitala pengar. Bitcoin, den mest etablerade kryptovalutan, har rusat med över 360 procent under de senaste sex månaderna. Förra veckan passerade värdet på en bitcoin för första gången 50 000 dollar. På måndagsförmiddagen var kursen uppe i drygt 55 000 dollar, motsvarande omkring 460 000 kronor.

Varningen: Olämpliga för de flesta

Tokrusningen har drivits på av att stora aktörer som elbilsjätten Tesla och kortföretaget Mastercard öppnat för att acceptera bitcoins som betalmedel.

Men Finansinspektionen, FI, stämmer inte in i hyllningskören. Myndigheten går nu ut med en varning för finansiella instrument med kryptotillgångar som underliggande tillgång.

– Produkter som utgår från kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla. Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt, säger generaldirektören Erik Thedéen i en kommentar.

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.
Foto: Anna Nildén/Finansinspektionen
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.

Riskerar stora förluster

FI anser att det fins en betydande risk att småsparare som hoppar på kryptotåget förlorar pengar.

”Den här typen av produkter omfattas inte av samma konsumentskyddsregler som gäller för flera andra typer av investeringar”, skriver myndigheten.

FI lyfter också att det finns problem med genomlysningen av marknaden liksom att kryptovalutor är vanligt förekommande i penningtvätts- och terroristfinansieringssyfte.

Foto: Charles Krupa/AP/TT
Bitcoin har stigit kraftigt i värde de senaste månaderna. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE