Bankerna tjänar mindre på bolånen

Sparekonomen Frida Bratt: Finns pengar att spara på att pruta ner boräntan

Publicerad 2020-09-01

”Det finns utrymme att förhandla”, säger sparekonomen Frida Bratt.

Coronapandemin gör att bankernas bolånemarginaler krymper.

Men för kunderna lönar det sig fortfarande att vara aktiv och försöka pressa ner räntan, menar sparekonomen Frida Bratt.

– Man måste vara lite tuff, säger hon.

Covid-krisen har lett till en sällan skådad turbulens på världens penningmarknader. För de svenska bankerna har detta inneburit att finansieringskostnaderna ökat. Samtidigt har boräntorna legat tämligen stilla.

Resultatet? Lägre vinster på utlåningen.

På tisdagsmorgonen släppte Finansinspektioner nya siffror för andra kvartalet 2020. Där framgår att bankernas bruttomarginal på bolånen ligger på 1,26 procent. Det är en minskning med tre punkter jämfört med årets första tre månader.

– Trenden med sjunkande marginal håller i sig och det är positivt för bolånetagarna. Men det går alldeles för långsamt, säger Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet.

Viktigt att jämföra olika banker

Bruttomarginalen är skillnaden mellan den faktiska utlåningsräntan och bankernas kostnader för att finansiera bolåneverksamheten. Trots att vinsten krymper finns det fortfarande pengar att tjäna på att pruta, enligt Finansinspektionen.

”För att hålla nere sina räntekostnader är det viktigt att konsumenter håller sig informerade om vilka villkor de kan få hos olika långivare och förhandlar för att sänka sina räntekostnader”, skriver myndigheten i en kommentar.

”Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk.”

”Kan räcka med ett samtal”

Sparekonomen Frida Bratt menar att kunderna måste vara redo att sätta hårt mot hårt i samtalen med banken.

– Det finns utrymme att förhandla, men då måste man vara beredd att bli en rörlig kund. Att stanna hos samma storbank år efter år trots dåliga villkor är ett säkert recept för att inte lyckas få ned sin bolåneränta, säger hon.

– Hör runt med fler banker och kolla vad du kan få och gör tydligt för din bank att du är beredd att byta om inte villkoren blir bättre. Ibland räcker ett sådant samtal för att banken ska bli förhandlingsvänlig.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.