Stort sparpaket på Klarna – 10 procent får gå

Av: 

Beri Zangana

Emanuel Silva

Klarna

Runt 10 procent av personalstyrkan på betaljätten Klarna kommer att sägas upp, enligt uppgifter till SvD och DI.

Motsvarande 700 tjänster kommer att påverkas av sparpaketet.

Betaltjänsten Klarna har vuxit rejält de senaste åren. Men nu verkar det gå sämre.
Betaltjänsten Klarna har vuxit rejält de senaste åren. Men nu verkar det gå sämre.

Klarna kommer att säga upp ungefär 10 procent av personalstyrkan vilket motsvarar runt 700 tjänster, rapporterar SvD och DI.

Beslutet gäller samtliga avdelningar på företaget.

Cirka 500 anställda kan komma att påverkas av sparpaketet, enligt SvD. I dag har företaget runt 7000 anställda. Klarna har själva inte gått ut med hur många anställda som kommer att beröras.

”Väldigt ledsen”

På måndagseftermiddagen meddelade Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski bolaget kommer att säga upp personal. De anställda fick vetskap om detta under ett internt stormöte under måndagseftermiddagen.

“Jag är väldigt ledsen”, sade Sebastian Siemiatkowski i meddelandet som Breakit tagit del av.

Personalen har också fått besked om att de ska jobba hemma under resten av veckan, och att de därmed inte ska åka in till kontoret.

Förinspelat tal

De anställda fick beskedet om sparpaket i ett förinspelat meddelande från vd:n Sebastian Siemiatkowski.

Han uppgav att de mål som företaget satte upp i början av 2022 fattades under en tid då världen såg helt annorlunda ut från vad den gör i dag.

“Därför behöver vi agera. Mer än någonsin måste vi visa laserfokus för vad som verkligen gör oss framgångsrika framöver. Baserat på det här har det seniora ledarskapet på Klarna tagit några tuffa beslut. Några av de tuffaste vi någonsin har tvingats ta. Vi har tillsammans omvärderade organisationen för att se till att vi kan fortsätta att leverera på våra ambitiösa mål.”, sade Siemiatkowski, rapporterar Breakit.

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski.

Klarna meddelar att de kommer att kompenserar de personer som tvingas gå. Men de går inte in på några detaljer kring detta.

Rasade 30 procent

Betalföretaget har växt mycket snabbt under de senaste åren. Samtidigt som företaget har genomfört flera nyemissioner har förlusterna varit stora. Förra året landade förlusten på 7 miljarder kronor efter skatt.

Förra veckan rasade Klarnas värdering med 30 procent, enligt uppgifter till Wall Street Journal. Då låg värderingen på runt 300 miljarder kronor.

Även flera av Klarnas konkurrenter rasade på börsen. Nasdaq-noterade ”Affirm” har rasat med 75 procent i år. Och betalföretaget Paypal har backat 57 procent sedan årsskiftet.

Aftonbladet söker Klarna för en kommentar.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Klarna

LÄS VIDARE

7 orosmoln: Så blir din nya värld

ÄMNEN I ARTIKELN

Klarna

Sebastian Siemiatkowski