Många oklarheter om tillägget till pensionärer

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2021-11-24

Alla, eller bara några? Än så länge finns många oklarheter om pensionslöftet. Arkivbild.

Ska alla fattiga pensionärer få det nya pensionstillägget som S, MP och V har förhandlat fram, eller bara en bråkdel? Löftet om ett ökat konsumtionsstöd i bostadstillägget innebär många frågetecken.

S och V har kommit överens om att höja pensionerna för de fattigaste pensionärerna genom att införa ett garantitillägg till bostadstillägget på upp till 1 000 kronor per månad, som är en en del av grundskyddet i pensionssystemet.

Men utifrån den ganska knapphändiga information om vad uppgörelsen egentligen innebär är det svårt att säga hur effekterna blir, konstaterar Ann-Sofi Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Vad vi förstår är det en ny del av bostadstillägget som är skattefri, och någon inkomstprövning ska inte göras mot tjänstepensionen eller arbetsinkomster, säger hon.

Hur det däremot blir med prövning mot inkomster och tillgångar är oklart, än så länge, konstaterar hon.

300 000 eller 700 000?

Det som sagts är att omkring 700 000 personer ska få del av de nya pengarna, och att detta kommer att kosta staten 7,5 miljarder. Men i dag finns 685 000 pensionärer som har garantipension, och bara runt 300 000 som har bostadstillägg.

– Frågan är vem som ska få del av det, är det alla med garantipension eller bara de med bostadstillägg? Det låter som de menar 700 000 pensionärer, men hur det ska gå till vet vi inte ännu, säger hon.

Inkomstprövat

Bostadstillägget är idag maximalt 6 540 kronor per månad, och går till den som har en boendekostnad på minst 4 000 kronor, och en inkomst på maximalt 14 000 kronor, men trappas ned ju högre inkomsten är.

Det är inkomstprövat mot allt i dag – kapital, tillgångar, tjänstepension och arbetsinkomster, och innebär att många som har garantipension inte kommer i fråga för bostadstillägget. Exempelvis för att de har tillgångar på mer än cirka 100 000 kronor. Men i överenskommelsen står att de nya pengarna inte ska prövas mot tjänstepensionen eller arbetsinkomster, däremot sägs inget om inkomstprövning mot den allmänna pensionen eller mot andra tillgångar.

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, konstaterar också att det inte går att säga något om effekterna av förslaget. ”En nackdel är att det gör ett redan komplicerat pensionssystem ännu mer komplext och svåröverblickbart för individen, nuvarande och framtida pensionärer. Det är också oklart vad som händer med tillägget vid ett regeringsskifte nästa år eftersom pengarna tas från statsbudgeten”, skriver hon i ett mejl till TT.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln