Vass kritik mot skärpta amorteringskrav

Uppdaterad 2020-02-07 | Publicerad 2017-11-13

Släng förslaget i papperskorgen, tycker Bankföreningen som varnar för ökade inlåsningseffekter på bomarknaden. Flera aktörer på marknaden anser att Finansinspektionens beslut om skärpta amorteringskrav är dåligt tajmat.

Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav har fått hård kritik inför beslutet. Arkivbild.

Amorteringskraven, både de som infördes i fjol och de som Finansinspektionen (FI) nu vill skärpa, borde ställas på bankerna i stället för på hushållen, enligt Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund.

– Sedan kan bankerna ta upp det i förhandling med sina kunder. Då når man systemmålen man eftersträvar, men ger de enskilda hushållen en viss flexibilitet, säger Eliasson.

”Stel bostadsmarknad”

En uppenbar risk med förslaget är att det skapar nya inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, varnar han.

– Då får vi en stel bostadsmarknad när vi behöver gå i motsatt riktning.

Bankföreningen är inne på samma linje. Chefsekonom Johan Hansing anser att komplexiteten på bolånemarknaden ökar radikalt.

– Det blir olika regler beroende när du har tagit lånet. Det i sin tur gör att folk kommer att hålla fast vid sina gamla lån och det skapar inlåsningseffekter. Om man ska byta bostad hamnar man också i ett nytt regelverk, säger han.

Han tillägger att det inte bara slår mot högt belånade storstadsfamiljer mitt i karriären, utan även mot unga och pensionärer.

– En pensionär som har en pension på 200 000 kronor per år, om de lånar 900 000 kronor eller mer får de ett extra hårt amorteringskrav.

Tajmingen problem

Ett annat problem Hansing pekar på är FI:s tajmning.

– När marknaden är darrig kan man ju fråga sig om det är läge att införa ytterligare en skärpning.

Sveriges byggindustrier varnar samtidigt för att det skärpta amorteringskravet slår mot byggandet. Chefsekonomen Fredrik Isaksson saknar samtidigt en djupare konsekvensanalys från FI:s sida som belägger att svensk konsumtion och därmed tillväxt står på spel om ränteläget skulle öka kraftigt.

– Jag har väldigt svårt att se det och jag tycker inte de kunnat visa att den risken föreligger.

De som kommer att påverkas av det tuffare amorteringskravet är framför allt bostadsköpare som ligger på marginalen.

– Det är unga i högkostnadsområden. Unga och medelklass, säger Anna Granath Hansson, bostadsforskare på KTH.
Det kan medföra att fler söker sig längre ut från städerna, vilket kan komma att driva upp priserna i områden utanför storstäderna.

”Prisökning i ytterområden”

– Där har vi redan haft de procentuellt största uppgångarna på senare tid, där har folk haft råd att bo. Den prisökningen kan nu komma att hålla i sig längre, säger Anna Granath Hansson.

Inför att det nuvarande amorteringskravet skulle träda i kraft skedde en rusning till bostadsmarknaden, när köpare och säljare snabbt ville göra affärer för att inte omfattas av de tuffare reglerna.

Erik Wikander, vd för Mäklarhuset, tror inte på en liknande utveckling den här gången.

– Jag tror inte att vi kommer att se samma rusning eftersom utbudet den här gången är så pass stort. Det gör att säljarna just nu inte får de priser de förväntar sig, säger han.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu