Så maxar du din föräldrapenning

Uppdaterad 2021-01-13 | Publicerad 2017-09-29

Att planera sin föräldrapenning kan vara en snårig djungel.
Men andas ut - här är bästa tipsen för att maxa din föräldrapenning.
Vare sig du vill vara ledig så länge som möjligt – eller få ut så mycket pengar som möjligt.

Om man planerar sin föräldrapenning väl kan man tjäna tusenlappar per månad.

Det är snårigt och ganska krångligt till en början att sätta sig in i hur föräldraförsäkringen funkar, hur man lägger upp sina föräldradagar och hur man får ut så mycket som möjligt i föräldrapenning.

  • Här är två grundläggande tips för att komma i gång:

Skicka in moderskapsbeviset till Försäkringskassan redan i femte månaden när du får det. Då kan Försäkringskassan komma igång direkt och räkna ut vilken inkomst som föräldrapenningen ska grunda sig på. Både du och din partner får då också tillgång till Försäkringskassans planeringsverktyg.

Planera sedan hur ni ska lägga upp föräldraledigheten mellan er. Ska ni vara hemma så länge som möjligt eller inte? När ska barnet börja på förskolan? Hur många dagar per vecka måste ni ta ut? Titta i planeringsverktyget ”Föräldrakollen” hur olika alternativ slår på er ekonomi.

Genom att göra sin läxa kan man maxa sin föräldrapenning.

Så får du ut mest i föräldrapenning:

Försök nå lönetaket

Din föräldrapenning baseras på hur mycket du får i inkomst innan barnet har fötts. Din föräldrapenning baseras på din sjukpenningsgrundande inkomst och är 97 procent av din inkomst. Sedan får du 80 procent av din SGI i föräldrapenning.

Om du arbetar heltid baseras din SGI, sjukpenninggrundande inkomst på din månadslön men också på återkommande övertidsersättning. Kort och gott lönar det sig att jobba mer än heltid. Men taket ligger dock på 37 333 kronor i månaden. Tjänar du mer än det påverkas inte din föräldrapenning.

Har du inget jobb baseras din SGI på den förväntade inkomsten.

Ta ut sju dagar

Vill du få ut maximalt i föräldrapenning, alltså 80 procent av din SGI, tar du ut sju föräldradagar i veckan. Föräldrapenningen är nämligen kalenderbaserad och inte dagberäknande som din lön är hos din arbetsgivare.

Var bara medveten om att ni då bara kommer kunna vara hemma med ditt barn med utbetald föräldrapenning i 480 dagar, ungefär ett år och tre månader.

Få föräldralön

Har din arbetsgivare ett kollektivavtal kan du ha rätt till utfyllnad med 10 procent av din lön, en så kallad föräldralön. Har du en inkomst som är högre än Försäkringskassans lönegräns för föräldrapenning betalar arbetsgivaren ut mer.

Tanken är är att föräldrapenningen tillsammans med föräldralönen ska ge dig motsvarande 90 procent av din lön, om du tar ut full ersättning från Försäkringskassan.

Hur mycket du får ut i föräldralön varje månad är dock oberoende av hur mycket du tar ut i föräldrapenning. Så föräldralönen sänks inte bara för att du tar ut färre föräldradagar per vecka.

Hur många månader med föräldralön som du har rätt till och hur mycket föräldralön du kan få beror på hur länge du varit anställd och vilket kollektivavtal du har. Tidsperioden med föräldralön kan variera från tre månader till upp till ett år.

Dela lika på dagarna

Det behöver inte vara så att man som familj tjänar mest på att den av föräldrarna som tjänar minst pengar tar ut störst del av föräldraledigheten. Har den förälder med högst inkomst dessutom rätt till föräldralön kan det snarare vara lönsamt för familjens totala inkomst att dela lika på föräldraledigheten.

Håll koll på din SGI

Om du är föräldraledig på heltid efter att barnet fyllt ett år och i ett svep får du behålla din tidigare SGI bara om du tar ut minst fem hela föräldradagar per vecka. Annars försämras din SGI och du kommer får sämre ersättning.

Det finns vissa tillfällen då man inte alls ska slösa på sina föräldradagar utan spara på dom.

Och då ska du alltid spara föräldradagar

Om du bli sjuk

Är du föräldraledig och blir så pass sjuk att du inte kan ta hand om ditt barn kan du istället få sjukpenning och spara på dina föräldradagar.

Du sjukanmäler dig bara till Försäkringskassan, ändra din ansökan om föräldrapenning genom att ta bort de dagar då du är sjuk och sedan ansöka om sjukpenning. Om du är sjuk längre än sju dagar kan du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. När du är frisk igen måste du friskanmäla dig hos Försäkringskassa och göra en ny ansökan om föräldrapenning.

Din partner kan istället ta ut ersättning för vab om barnet är äldre än åtta månader. Är barnet yngre än så kan såklart din partner ta ut föräldrapenning eller semester. Kom även ihåg att en släkting, granne eller vän också kan vabba ditt barn.

Det här gäller även om du skulle bli sjuk i samband med förlossningen. Se till att du bli sjukskriven så att din partner kan spara sina 10-dagar tills då du är frisk.

Om ditt barn blir inlagt

Det här gäller faktiskt även om ditt barn blir så pass sjukt att det blir inlagt på sjukhus. Då kan du byta ut din föräldrapenning mot ersättning för vab, vård av sjukt barn. Båda föräldrar kan dessutom få ersättning för vab för barnet som är inlagt på sjukhus.

Över högtider

Det är inte att rekommendera att ta ut föräldradagar i samband med högtider, till exempel i mellandagarna mellan jul och nyår. Föräldrapenningen är nämligen kalenderdagsberäknande. Vilket innebär att du måste ta ut sju dagar för att få ut 80 procent av din SGI, sjukdomsgrundande inkomst, vilket innebär att du även måste ta ut föräldradagar på de röda dagarna. Tar du ut semester istället under klämdagarna så får du betalt av din arbetsgivare även för de röda dagarna utan att slöa på ytterligare semesterdagar.

Det här gäller även om du tänkt att ta ut en enstaka föräldradag.

Efter 12-års ålder

Om ditt barn är fött efter den 1 januari 2014 brinner dina föräldradagar inne efter att ditt barn fyllt 12 år. Är ditt barn fött före den 1 ianuari 2014 kan du bara ta ut dina föräldradagar fram till att ditt barn fyller åtta år.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu