Analytikern: Ingen större prisrisk för svensk el efter gasläckor

Publicerad 2022-09-27

Under måndagen kom uppgifter om att gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som löper mellan Ryssland och Europa utsatts för möjligt sabotage.

På tisdagen stiger gaspriset i Europa, men enligt experter påverkar inte händelsen svenska elpriser nämnvärt.

– Oro för norska gasflöden bidrar sannolikt till att gaspriserna rör på sig, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Ett par timmar efter att läckor upptäcktes i gasledningen Nord Stream 2 kom besked om tryckfall även i systerledningen Nord Stream 1. De tre läckagen som bekräftats på ledningarna innebär att den gas som funnits i ledningarna nu strömmar ut i Östersjön.

Vad som ligger bakom skadorna är ännu oklart, men experter har spekulerat i att det eventuellt kan röra sig om ett sabotage.

”Begränsad påverkan”

På tisdagen stiger gaspriset i Europa med över 3 procent. Trots det tror Handelsbankens analytiker Christian Kopfer att det är för tidigt att dra några slutsatser om hur mycket prisuppgången faktiskt beror på oro över händelseutvecklingen kring Nord Stream-ledningarna.

– Nord Stream 2 kom aldrig i drift och sedan början av september så har det inte funnits något kommersiellt flöde av gas genom Nord Stream 1. Så utifrån det perspektivet är den direkta påverkan på den europeiska energimarknaden begränsad av det som inträffat.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Han pekar i stället på den osäkerhet som fortsätter kring den europeiska energibalansen när vi närmar oss de kalla vintermånaderna.

– Sedan är det många andra faktorer som driver gaspriserna från dag till dag. Mycket har att göra med förväntansbilden på hur energibalansen kommer att vara i Europa de kommande månaderna. Min uppfattning är att det redan tidigare fanns en klar bild av att inga kommersiella mängder gas kommer att flöda i Nord Stream-ledningarna under överskådlig tid.

Med det sagt så pekar Christian Kopfer också på att en generell oro efter uppgifter om att Tysklands regering bedömer att sabotage kan ligga bakom läckorna. Något som tidningen Tagespiegel tidigare rapporterat.

– Den här typen av läckor kan skapa risker för bränder och explosioner, vilket i sin tur skapar oro kring de vissa av de närliggande gasflöden som löper från Norge. Den oron bidrar sannolikt till att gaspriserna rör på sig i dag.

Ingen överhängande risk för svenska elkunder

Allt som allt tror Christian Kopfer inte att svenska elkonsumenter i det här läget behöver oroa sig för att läckorna Nord Stream-ledningarna ska få svenska elpriser att skjuta i höjden ytterligare.

– Blir det inget avbrott på de norska leveranserna eller skeppsleveranser av flytande naturgas så tror jag inte att det kommer att ge någon större påverkan på priserna i Sverige. Just nu när är vi mer beroende av hur mycket vindkraften producerar.

– Därutöver har många länder i Europa byggt upp sina gaslager så mycket hänger på hur kall vinter det blir, och i vilken omfattning  hushåll klarar av att dra ner på sin konsumtion och hur mycket energi-intensiv industri tvingas dra ned på sin produktion.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln