Stora Enso stänger – dråpslag mot Borlänge

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stora Enso stänger massa- och pappersproduktionen vid två anläggningar. Arkivbild.
Foto: Stora Enso
Stora Enso stänger massa- och pappersproduktionen vid två anläggningar. Arkivbild.

Stora Enso

Stora Enso lägger ner pappersbruket i Kvarnsveden, Borlänge. 440 jobb försvinner.

Beskedet är ytterligare ett i raden för en pressad pappersbransch.

– Det är tragiskt, säger Anders Pettersson, Pappers lokala ordförande.

Den finländsk-svenska skogsindustrijätten Stora Enso stänger massa- och pappersproduktionen vid två anläggningar, ett besked som slog ner som en bomb på tisdagsmorgonen. Det handlar om bruken i Kvarnsveden i Sverige och Veitsiluoto i Finland och berör totalt 1 110 medarbetare, varav 670 i Finland och 440 i Sverige.

Sen länge har det funnits en överkapacitet på pappersmarknaden, speciellt tidningspapper eftersom läsandet på papper gått ner kraftigt senaste åren. Och det vet förstås alla som jobbar i branschen, men ändå:

"Inte ens i min vildaste fantasi"

– Det här var verkligen ett dråpslag, möjligtvis stoppa en maskin, men lägga ner helt. Nej, inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro det, säger Anders Pettersson, ordförande för Pappers avdelning 50 Kvarnsveden.

Omkring 300 av de berörda 440 är Pappersmedlemmar, enligt Pettersson, resten är tjänstemän. Enligt den information han har fått ska fabriken stänga under tredje kvartalet.

Även andra pappersbruk har gått samma väg. Stängning av pappersfabriker eller omställning till annan verksamhet har kommit slag i slag senaste åren. Häromåret lade bland annat SCA ner papperstillverkningen i Sundsvall och omkring 800 jobb påverkades.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Kvarnsvedens pappersbruk.

Tappat många

– Sen 1990-talet har vi tappat 2,4 procent av medlemmarna årligen, säger Conny Nilsson, ombudsman på LO-facket Pappers.

Och då handlar det inte om att färre är med i facket, utan om att jobben försvunnit i branschen, enligt Conny Nilsson. I början av 1990-talet hade Pappers omkring 40 000 medlemmar, en siffra som i dag är nere på cirka 14 000.

Men samtidigt som pappersfabrikerna har haft det tungt, har efterfrågan på förpackningsmaterial ökat.

Det är en omvandling av skogsbranschen som pågått ett antal år, men som påskyndats av pandemin, enligt Katrin Heinsoo, analytiker på Skogsindustrierna.

"Enda vi kan göra"

Stora Ensos vd Annica Bresky förklarar på en presskonferens att det inte fanns några alternativ till att stänga hela anläggningarna i Borlänge och Kemi.

Varken att stänga delar, sälja, bygga om till någon annan typ av produktion eller att modernisera har fungerat, enligt Stora Enso.

– Det här är det svåraste besked ett företag kan ge, säger Annica Bresky.

– Detta är det enda vi kan göra.

Hon berättar att de anställda har tagit emot beskedet under morgonen med sorg.

– På båda anläggningarna har det varit stora utmaningar under lång tid, ett decennium. De anställda har gjort allt de kan. Så reaktionen nu är sorg.

Beskedet om att stänga både i Sverige och Finland kommer att förbättra lönsamheten för Stora Enso, förklarar Annica Bresky, och den övriga verksamheten i Sverige och Finland berörs inte.

Efter att de båda pappersbruken stängs kommer Stora Enso att ha cirka 4 700 anställda i Sverige och 5 700 i Finland.

Publicerad:

LÄS VIDARE