Nödropet inifrån a-kassan: Det gör ont i hjärtat

Utredaren berättar om kaosartade våren

Publicerad 2020-07-27

Väntetiderna hos a-kassorna skenar och tusentals medlemmar väntar på besked.

Nu kommer ett nödrop inifrån en av landet största kassor.

– Vi har alla slitit som djur sedan mars, säger utredaren Johanna.

Antalet ärenden ökade med 400 procent på en av Sveriges största a-kassor när coronapandemin slog till. Aftonbladet har tidigare rapporterat om flera av de personer som väntat i månader på besked från a-kassan medan de fått leva på lånade pengar.

Nu berättar en utredarna på den stora a-kassan om en kaosartad vår.

– Att sitta och prata med en medlem som är i akut behov av pengar är jättepåfrestande. De flesta frågar hur lång tid det kommer ta eller var deras pengar är, och det enda man kan säga är att vi jobbar så fort vi kan, säger utredaren Johanna, som vill vara anonym och egentligen heter något annat.

”Jäkligt otillräcklig”

Johanna är i 30-årsåldern och har jobbat på a-kassa i nästan tio år. Coronavåren har varit den jobbigast i hennes karriär. Situationen på arbetsplatsen har blivit hårt pressad under pandemin och stämningen på kontoret beskriver hon som ”tuff”.

– Vi är inga maskiner, vi är människor som sitter och får meddelanden från ledsna, upprörda och arga medlemmar. Det gör ont i hjärtat. Man känner sig jäkligt otillräcklig, säger hon.

Mellan mars och maj har hon och hennes kollegor i princip bara jobbat med ärenden där personen varit visstidsanställd eller timanställd.

– Alla som har haft tillsvidareanställningar började trilla in i juni, eftersom de flesta har minst tre månaders uppsägningstid. Det kommer stora toppar hela tiden. Det brukar vara en del ärenden som försvinner under sommaren för att de får sommarjobb men så har det inte varit i år.

Kommer bli värre

Många av de personer som blivit av med sina fasta anställningar efter vårens storvarsel har alltså knappt fått sina ärenden påbörjade. Och samtidigt ökar hela tiden inflödet av nya ärenden, enligt Johanna.

– Det är illa nu men det kommer bli värre innan det blir bättre, säger hon.

Det är de hårda reglerna och lagarna som gör arbetet tidskrävande, enligt Johanna. Och just nu går det inte att göra någon form av undantag.

– Vi har skrikit i panik efter någon underlättning som gör att vi kan hjälpa våra medlemmar snabbare. Det enda som kan hjälpa oss och våra medlemmar just nu är en ändring i lagen, säger hon.

Rasar in nya ärenden

Nu krävs det att lagar och regler förändras, enligt Johanna. Men det har regeringen hittills sagt nej till.

– I stället har den underlättningen som fanns, att medlemmar slapp skicka in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen fram till maj, tagits bort nu. För oss innebar det 5 000 nya ärenden, säger Johanna.

Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

Regeringen säger nej

Bilden av ett förvärrat läge till hösten delas av Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, en service- och intresseorganisation för landets 25 a-kassor.

– Det kommer gå upp och fler kommer söka under hösten. Det kan bli utmanade, inte omöjligt, och det ser olika ut hos olika kassor, säger han.

Tillsammans med a-kassorna har han haft flera möten med arbetsmarknadsdepartement för att få till förenklingar.

– Där har vi framfört en del väldigt konkreta förenklingsförslag som skulle kunna snabba på processen. Inte så att det skulle rensas rent på en vecka men man skulle nå mer rimliga väntetider. Men vi har fått besked om att det inte är aktuellt just nu. Vi fortsätter ligga på, säger Tomas Eriksson.

Fakta: A-kassor

Det finns 25 arbetslöshetskassor i Sverige. De är fristående från staten, men finansieras med både statliga pengar och egenavgifter från medlemmarna.

Det går att vara medlem i en a-kassa utan att vara med i det fackförbund som företräder anställda i samma bransch.

Det finns en kassa som personer kan gå med i oavsett bransch och yrke, det är Alfa-kassan.

För att kunna få ersättning måste man ha varit medlem i en a-kassa en viss tid och ha arbetat stadigt under en längre period. Reglerna och ersättningsnivåerna har tillfälligt, under coronakrisen, blivit mer generösa för att fler ska kunna kvala in för ersättning.

Källa: TT