Fler pressade av coronakrisen

Av: TT

Publicerad:
Allt fler svenska får problem med ekonomin i coronakrisen. Det märks både hos Kronofogden och hos inkassobolagen. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Allt fler svenska får problem med ekonomin i coronakrisen. Det märks både hos Kronofogden och hos inkassobolagen. Arkivbild.

Nu märks coronakrisen på svenskarnas privatekonomi.

Allt fler privatpersoner ber om avbetalningsplaner hos inkassobolagen och många skuldsatta hör av sig till Kronofogden och är oroliga över sin privatekonomi.

– Det är de med små marginaler som drabbas hårdast. Det är arbetslöshet och sjukdom som slår mot människors privatekonomi, säger Fredrik Engström, ordförande i branschorganisationen Svensk inkasso, till TT.

Fyra av tio

I en undersökning från Svensk inkasso rapporterar fyra av tio av de svarande inkassoföretagen att fler skuldsatta personer hör av sig för att hitta lösningar på sina inkassoärenden. De kan till exempel gälla hjälp med avbetalningsplaner.

– Det är ändå positivt när personer med skuldproblem hör av sig till oss för att hitta lösningar. Det sämsta man kan göra är att sticka huvudet i sanden, säger Fredrik Engström.

Ännu märker inkassobolagen inte av någon stor ökning av inkomna inkassoärenden.

– Men vi väntar en ökning till hösten. Det finns alltid en eftersläpning eftersom det krävs betalningspåminnelser innan en skuld går till inkasso, säger Fredrik Engström.

Redan förra året rapporterade Finansinspektionen att mer än 15 procent av alla nya lån för konsumtion leder till inkassokrav redan under det första året. Kronofogden kommer steget efter inkassoföretagen i processen, ett ärende går till inkasso innan det kommer till Kronofogden.

Väntar ökning

– Vi väntar oss ett ökat inflöde av obetalda skulder framöver men vi vet inte när det sker. Däremot är det redan nu fler oroliga personer som hör av sig till oss, säger Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogdemyndigheten, till TT.

Svensk inkasso har rekommenderat sina medlemmar att vara mer generösa med avbetalningsplaner, med att ge anstånd på indrivning och genom att undvika utmätningar som kan innebära att fastigheter eller bostadsrätter utmäts.

Enligt undersökningen från Svensk inkasso rapporterar nio av tio inkassobolag att de räknar med att antalet inkassoärenden kommer att öka under andra halvåret 2020. Drygt hälften av de tillfrågade inkassobolagen säger att hushållens förmåga att betala sina skulder minskar. Fyra av tio inkassobolag säger att fler skuldsatta personer hör av sig för att få hjälp med sina inkassoärenden, till exempel genom avbetalningsplaner.

Publicerad: