Företagen ratar statligt stöd

Björn Dickson/TT

Publicerad 2020-07-09

Många restauranger har drabbats under coronakrisen. Men bara en liten del av de pengar som går att få från Riksgälden har lånats ut. Arkivbild.

Bara en bråkdel av pengarna i statens företagsakut under coronakrisen har lånats ut.

– Det är en verklig flopp, säger ekonomiprofessorn John Hassler.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth talar i stället om ett styrkebesked.

Stödet via statliga Riksgälden är till för små och medelstora företag. Pengarna ska gå via bankerna. Sammanlagt 39 miljarder kronor kan lånas ut. Den senaste uppdateringen från Riksgälden visar att 1,3 miljarder kronor hade lånats ut mellan den 13 april och den 26 juni.

– Det är i det närmaste ingenting, säger John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet.

Ska mildra

Möjligheten för bankerna att ansluta sig till statens företagsakut är tänkt att mildra de ekonomiska följderna av coronakrisen.

Daniel Wiberg, chefsekonom på organisationen Företagarna, beklagar att så lite har lånats ut.

– Det är jättetråkigt. Det här är någonting som skulle kunna bli väldigt bra för företag som behöver låna. Jag tror att en alltför stor del av lånen ska gå via storbankerna. Men de är inte tillräckligt inriktade på små och medelstora företag. En större del av lånen borde gå via nya banker som använder den senaste tekniken inom den finansiella sektorn, säger Daniel Wiberg.

Den svenska staten garanterar 70 procent av lånebeloppet. Den brittiska regeringen har lanserat en lånemöjlighet för små och medelstora företag som har drabbats i coronakrisen där staten garanterar 100 procent av summan.

– Det verkar ha väckt ett mycket större intresse bland företagen. Kanske borde den svenska staten garantera mer än 70 procent, säger John Hassler.

Daniel Wiberg på Företagarna är inne på att staten skulle garantera mer än 70 procent.

– Om någon kan ta risk så är det staten, säger han.

Riksgälden har försökt ta reda på varför efterfrågan inte har varit större och kommit fram till att en trolig förklaring är att företagen i första hand har använt sig av andra former av statligt stöd under krisen.

Inget problem

Även Riksbanken har satt in ett omfattande stödpaket för företagen. Bland annat finns det 500 miljarder kronor för utlåning till företagen via bankerna. Hittills har 162 miljarder kronor utnyttjats.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth ser inte detta som något problem.

– Det är ett styrkebesked att efterfrågan på stödet från Riksbanken och Riksgälden inte har varit större. Det visar att kreditmarknaden fungerar, säger Annika Winsth.

Hon anser att stödet ändå spelar en viktig roll.

– Det avgörande är att staten skickar en signal om att det finns krediter att tillgå i kristider, säger Annika Winsth.

Rättad: I tidigare versioner angavs fel företagsnamn i ingress och brödtext.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln