Så slipper du stress och pengahets i julhandeln

Uppdaterad 2019-12-09 | Publicerad 2019-11-24

Julen innebär inte bara avkoppling och härliga stunder med familjen.

Många förknippar även högtiden med ett stressigt springande i butiker på jakt efter mat och julklappar.

Men det går att minska jäktandet och få ner pulsen om man lägger lite tid på att planera.

– A och O är att man sätter upp en rimlig förväntansbild kring julen och gör en ekonomisk plan‚ säger Magnus Hjelmér hos ICA-banken.

Julskinka, risgrynsgröt, potatis, köttbullar, leksaker till barnen, en tröja till partnern.

Och just det, i år kommer ju dessutom avlägsna släktingar på besök också som du inte har träffat på länge.

De ska ju självklart också ha julklappar!

Känner du igen ovanstående scenario? Då är du inte ensam. Inför julhelgen är det många svenskar som känner hur stressen tar överhanden.

Hur ska man då göra för att slippa springa runt med hål i plånboken och andan i halsen ända fram till Kalle Anka?

– För det första handlar det om att vara ute i god tid så att man undviker de onödiga stressköpen. Sedan bör man göra en budget och faktiskt hålla den. Fråga dig själv innan man sätter igång: Hur mycket ska julen få kosta? Därefter får man avsätta pengar och se över hur mycket man kan och vill lägga på mat och presenter, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Färre klappar

Något som kan hjälpa till att spara både tid och pengar är att se över hur många man faktiskt behöver köpa julklappar till.

Johanna Kull påpekar att annonserna på köp- och säljsajter som Blocket och Tradera skjuter i höjden dagarna efter julafton.

– Det om något är väl tecken på att många av presenterna vi ger till varandra kanske inte är helt genomtänkta och kanske inte heller helt nödvändiga om vi bara hade kommunicerat med varandra innan. Om det är släkten som träffas kan man exempelvis komma överens på förhand om att man bara ger presenter till barnen.

Hon tipsar också om att noggrant se över matinköpet. Under julen är det vanligt att man köper traditionell julmat av ren vana, trots att det sedan inte äts upp.

– Julmaten står för en stor del av kostnaden. Men faktum är att det redan omfattande matsvinnet ökar ännu mer under julen. I vanliga fall slängs mellan var fjärde och var femte matkasse som köps i Sverige, vid jul ökar den siffran med ytterligare tolv procent. Därför kan det vara en idé att bara satsa på de favoriter som man vet kommer att gå åt.

Luras inte av rean

En annan sak som kan ställa till med stress och onödiga köp är reorna före jul som exempelvis Black Friday, där uppemot 60 procent av köpen sker i julkappssyfte.

– Många gör listor inför en rea och vissa siktar till och med in sig på specifika produkter. Men om de varorna sedan inte dyker upp är det lätt hänt att man i stället köper något annat som inte stämmer överens med det man egentligen efterfrågade. Här tycker jag att man ska utgå från den plan man har gjort upp för så fort man börjar avvika eller tumma så spenderar man lätt mer än vad man tänkt, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA-banken.

Han tipsar också om att många lokala butiker har reor som inte alltid syns på nätet.

– Det gäller inte minst klädbranschen. Elektronikkedjor har ofta webblager som är kopplade till prisjämförelsesajter. Men när det kommer till kläder kan man göra klipp i de fysiska butikerna. Även stora kedjor som HM kan ha en kraftigt nedsatt skjorta i en av sina lokala butiker som inte går att se på nätet.

”Tenderar att överskatta”

Om budgeten trots allt drar iväg kan det kännas frestande att låna pengar för att ha råd med extra guldkant.

Men att använda krediter för konsumtion, vilket är vanligt kring jul, riskerar att försätta en i en ond spiral, varnar Johanna Kull.

– Vi har en tendens att överskatta vår framtida betalningsförmåga och tänker att i januari ,februari, då kommer det komma in mer pengar och då kan jag betala. Men det kommer ju alltid nya utgifter och om vi inte har sparat ihop den summan vi vill spendera nu, vad är det så som säger att vi kommer ha lättare att spara ihop den summan i efterhand, när julen är över?