Visita: Restriktionerna tar död på julborden

Nya våg av corona gör att folk skippar julbord på krogen

Publicerad 2020-12-11

Inställda julbord och många avbokningar.

Regeringens nya restriktioner har i praktiken tagit död på julbordsmarknaden. Det menar Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.

– Restaurangerna träffas fruktansvärt hårt.

Under ett vanligt år omsätter julborden cirka 3 miljarder kronor, vilket är ungefär 25 procent av restaurangernas totala omsättning i december. Det visar siffror från branschorganisationen Visita.

– För krogarna som har julbord står den försäljningen för närmare 100 procent av omsättningen i december, säger Visitas chefekonom Thomas Jakobsson.

”Viktigt att aktörerna finns kvar”

Men i år väntas läget bli annorlunda. Enligt en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Visita uppger fem procent att de ska äta privata julbord. Det är en minskning med 90 procent jämfört med förra året.

– De allra flesta av dessa kommer äta julbord igen när vi når ett normalläge. De tycker att julbordet är en viktig tradition, säger han.

Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Thomas Jakobsson menar att det därför är extra viktigt att ställen som har julbord överlever. Han har märkt av en tydlig beteendeförändring hos människor i samband med att nya restriktioner meddelats från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Fler väljer då att inte besöka restauranger i samma utsträckning, vilket leder till stora hål i kassorna. Jag skulle säga att restriktioner i praktiken har tagit död på julbordsmarknaden.

Stödet behövs nu – inte nästa år

Enligt Thomas Jakobsson är december den viktigaste månaden för många krogar. Vinsten brukar täcka upp för kostnader under första kvartalet som inte är lika lönsam period.

– Nu var kassorna i många fall tömda när man gick in i december och de ser inte ut att fyllas på. Det kommer få konsekvenser nästa år.

Han menar att bransch står inför en tuff tid, trots förlängda stöd.

– Det är ju pengar som inte betalas ut förrän i februari eller mars, men då kommer det att vara försent för många. Stödet måste komma nu.