Så många kvadratmeter får du för en miljon kronor

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Hur stort man kan bo för en miljon kronor skiljer sig stort åt mellan landets kommuner.
Hur stort man kan bo för en miljon kronor skiljer sig stort åt mellan landets kommuner.

För en miljon kronor kan man få närmare ett slott men också en koja - beroende på var du bor i landet.
I Högsby får du hela 230 kvadratmeter jämfört med knappa 14 i Stockholm, enligt Booli.se:
– Du får mest för pengarna på småorterna på landet, säger Matilda Adelborg.

Snart drar högsäsongen i gång för försäljningen av bostäder. Lagom till säljfestens början har bostadsajten Booli på uppdrag av Aftonbladet kartlagt hur många kvadratmeter bostad man kan få för en miljon kronor.

– Det är väldigt olika runt om i landet. I Stockholm får man bara 14 kvadratmeter men det stämmer inte alltid. Flera lägenheter på 12 kvadratmeter har gått för över två miljoner kronor. Man kommer inte så långt i Stockholm, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator.

Småorterna ger större yta

Flest kvadratmeter för en miljon kronor får man i Högsbys kommun i Kalmar län, 233 kvadratmeter. På delad andra plats hamnar Sollefteå i Västernorrland och Hällefors i Örebro med 210 kvadratmeter.

– Många av de områden som är billigast ligger lite avsides där priserna inte är lika höga. I Stockholm är det helt annan prisbild än i till exempel Älvsbyn och Kalix. Det är mycket småorter på landet där du får mest för pengarna men det kan verkligen vara superfina hus, säger Matilda Adelborg.

Enligt Annacarin Holmgren, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Sollefteå och Kramfors, har bostadspriserna trots det gått upp i Sollefteå med 25 procent under förra året.

– Marknaden är fantastiskt bra just nu. När man kommer utanför storstäderna så räknar man aldrig på kvadratmeter. Här är det andra saker som påverkar. Det är inte bara att man får någonting större. Det handlar mycket om skick och läge, säger hon.

”Stockholm är en utopi”

Just nu går det dessutom inte att hitta en lägenhet för en miljon kronor i Stockholm, än mindre på 14 kvadratmeter. De två billigaste har utgångspris över en miljon kronor. Enligt Booli går dessutom en lägenhet i Stockholm upp nästan 17 procent vid budgivning.

– Stockholmare betalar väldigt mycket för sitt boende. Det är stor inflyttning och det har tidigare byggs för lite. Samtidigt får man inte glömma bort resonemanget att man har möjlighet till att göra en bostadskarriär i Stockholm. Om man lägger en miljon på 14 kvadratmeter så är dessa möjligen värt 1,2–1,3 miljoner efter några år. Samma prisutveckling är en utopi på många mindre orter ute i landet, säger Johan Ljung, fastighetsmäklare på Husman Hagberg på Kungsholmen i Stockholm.

Enligt Matilda Adelborg kan man dock utnyttja läget och passa på och göra klipp på landsbygden för att få fler kvadratmeter för pengarna:

– Nu drar fritidshusmarknaden igång. De här orterna ska man verkligen titta på om man söker ett fritidshus. Man kan få en jättefin sekelskiftesvilla för under en miljon. Kolla billigaste listan.

1 av 8 | Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Bostadsrättsstuga på 21 kvadratmeter i Burgsvik på Gotland. Utgångspris: 1 040 000 kronor. Säljs via Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Publicerad:

LÄS VIDARE