Omsätter miljarder  på matvaruhandel

Norrmän får handeln att blomstra

Publicerad 2020-02-17

Norsk bunkring av mat är en vanlig syn i Charlottenberg. Skatten på socker i Norge lockar många att åka hit för att handla bland annat läsk.

Gränshandeln har exploderat i Charlottenberg de senaste 15 åren.

Här säljs mat för 3 miljarder kronor – i ett samhälle med 2 000 invånare.

Storgatan i Charlottenberg har definitivt sett bättre dagar. Här fanns förr en välsorterad järnhandel, flera klädbutiker, en sportaffär, en blomsteraffär och ett stort Systembolag.

Nu inhyser de gamla butikslokalerna en affär som säljer begagnade mopeder, en fyndbutik med lite av varje och kommunens integrationscentrum.

Den riktiga kommersen har flyttat ut till Charlottenbergs köpcentrum. Det är två gigantiska köplador uppsmällda på det som förr var potatisåker precis utanför stadskärnan.

Sparar tusenlappar

Hit vallfärdar norrmän i tusental varje dag för att köpa mat, sprit och godis. Den svaga svenska kronan och höga norska punktskatter gör att de kan spara åtskilliga tusenlappar på varje shoppingresa till Sverige.

Konkurrensen är stenhård och affärerna extrapriserna extrema.

Blodpudding för en krona paketet. Läsk för tre kronor flaskan. Fläskfilé för 59 kronor kilot.

Den senaste norska statistiken för gränshandeln gäller 2018. Då gjordes 1,7 miljoner dagsturer till Charlottenberg från Norge. Omsättningen landade på drygt 3 miljarder kronor.

Norrmannen Jörn Jonassen, 52, åker till Sverige och storhandlar varannan vecka.

Nordens största butik

Här finns Nordens största livsmedelsbutik, 15 000 kvadratmeter med 20 kassalinjer. Kundvagnarna är extra rymliga och den elektroniska reklamskylten utanför byggnaden är stor som en halv basketplan.

Till och med parkeringsrutorna är stora, anpassade för stadsjeepar och familjebussar. På helgerna är parkeringsplatsen full med norska bilar. Den som inte kommer i egen bil kan ta tåget eller de särskilda busslinjer som skjutsar kunder från norska sidan.

Den norska köpkraften påverkar även bostadspriserna. Oslo är knappt två timmar bort och många norrmän letar hus på den svenska sidan.

–  Ska man ha en bra villa här får man vara beredd att ge en eller två miljoner kronor, säger Anders Johansson, 75, ordförande för pensionärsorganisationen SPF i Eda. Han flyttade hit från Stockholm för 40 år sedan.

–  Det bästa jag gjort, säger han.

Han ser inga problem med att norska pengar trissar upp bostadspriserna.

– Tvärtom, det är bra eftersom det motverkar förslumning och förfall. Priserna gör att folk håller efter sina kåkar bättre.