Börsen på plus sedan årsskiftet

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Aktier

Trots den djupa coronakrisen – Stockholmsbörsen är åter på plus sedan årsskiftet.

Börsen inleder den rapporttunga onsdagen uppåt på bred front. OMXS-index har efter 20 minuters handel gått upp med 0,6 procent, i linje med ledande Europabörser. Därmed har index tagit sig tillbaka till samma nivå som vid årsskiftet – även om det är nästan åtta procents kurslyft kvar till den historiska toppnivån börsen låg på innan raset som inleddes i slutet av februari.

Riskaptiten på börsen ökar generellt sedan vaccintillverkaren Moderna publicerat forskningsframsteg med ett vaccin mot covid-19. Men samtidigt oroas många av en ökad spänning mellan USA och Kina, där det nu talas om sanktioner från båda håll med anledning av den omstridda kinesiska säkerhetslagen som har införts i Hongkong.

Nu är börsen på plus.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Nu är börsen på plus.

Oväntat starkt för Handelsbanken

Stockholmsbörsen präglas samtidigt av kvartalsrapporter.

Handelsbanken redovisar ett oväntat starkt resultat för årets andra kvartal, även om vinsten trycks ned ordentligt av ett lägre ränteläge. Trots coronakrisen var kreditförlusterna de lägsta på många år. Aktien sjunker 1,6 procent.

Den rapporterande konkurrenten SEB har också svårt att hävda sig i börsuppgången och faller 2,6 procent. Banken satte av oväntat stora belopp för befarade kreditförluster i andra kvartalet.

Lundin Energys aktie stiger 0,6 procent sedan oljebolaget flaggat för en valutakursvinst på cirka 131 miljoner dollar (motsvarande 1,2 miljarder kronor) i årets andra kvartal.

Rekordkvartal för Byggmax

Aktien i Byggmax lyfter drygt 5 procent sedan bygghandelskedjan redovisat ett rekordkvartal i coronakrisen, med de bästa försäljnings- och vinstresultaten för ett enskilt kvartal för bolaget någonsin.

Tele2:s ägare kan glädjas åt en stark delårsrapport för andra kvartalet och att bolaget beslutat att återinföra ett förslag om extra utdelning, vilket lyfter aktien med 4,1 procent.


PODD Coronafrågorna som vi saknar bra svar på

Vi pratar med Aftonbladets reporter Nivette Dawod om vilka frågor vi ännu inte fått svar på när det gäller coronapandemin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE