Högtryck hos vedhandlare: ”Folk lite halvgalna”

Var tvungen att stänga ner hemsidan

Publicerad 2022-09-08

TUMBO. Energikrisen har gjort att allt fler vill värma sina hus med björkved.

Nu har den tagit slut hos en del vedhandlare.

– Folk är lite halvgalna. De är oroliga att elen ska stängas av, säger vedhandlaren Oskar Karlsson, 33.

Skenande elpriser och oro för att elnätet inte ska gå att starta igen vid ett elavbrott har lett till ovanligt hög efterfrågan på ved.

Två vedhandlare som Aftonbladet pratat med har så mycket beställningar att de kräver att inte få sina företagsnamn i tidningen.

Oskar Karlsson, 33, började sälja ved i liten skala 2018.

– Det ringer tio gånger fler samtal än vanligt. Jag vill inte vara med på bild, då ringer ännu fler, säger Magnus Elf Boberg, vedhandlare i Dalarna som inte längre har någon ved kvar att sälja.

Stängde ner hemsidan

Vedhandlaren Oskar Karlsson, 33, i sörmländska Tumbo ställer upp på bild, om vi inte namnger hans företag. Hans vedlager tog också slut i förtid:

Oskar Karlsson har köpt en hjullastare, för att kunna hantera all ved.

– Jag har en deal med lokala bönder som måste gallra skog, att köpa allt de producerar. Jag räknade med att det skulle räcka till vintern, men den veden är slut sedan början av augusti, säger Oskar.

Då bestämde han sig för att stänga ner hemsidan tillfälligt och köpa in mer. Nu har han precis börjat kunnat sälja igen:
– Jag har dammsugit Sverige på ved, från Gävle och så långt bort som Umeå, berättar Oskar.

Får 15 samtal om dagen

Han har tvingats höja priset från 1 500 kronor för en pall med 1,5 kubik ved, till 2 400 kronor, inklusive leverans.

– Björkbristen har gjort att mina inköpspriser höjts. Det i kombination med högt dieselpris och att jag måste hämta veden har gjort att jag tvingats höja priserna så mycket att jag skäms, säger Oskar Karlsson.

Men folk köper ändå, mer än någonsin.

”Jag tjänar inte mer pengar än vanligt, för marginalerna äts upp,” säger Oskar Karlsson.

– Jag får 15 samtal om dagen. Det är kaotiskt. Folk är uppjagade, de säger att de kan swisha pengar in på kontot direkt, bara de får ved senare. Jag får jättemånga förfrågningar från städer långt bort, men det blir för dyrt för mig att köra, säger Oskar.

Kostar mer att köpa in

Tidigare var det vanligt att kunderna köpte en eller två pallar ved — nu köper många tre eller fyra pallar:

– Tidigare har vedbranschen varit säsongsbaserad. Man har vetat att det pågår ett par månader, sedan är det lugnt. Nu har det varit full fräs sedan maj, säger Oskar Karlsson, som vid sidan om vedjobbet arbetar heltid inom hotellbranschen.

Hur mycket mer tjänar du på de höga vedpriserna?

– Jag tjänar inte mer pengar än vanligt, för marginalerna äts upp. Veden kostar mer att köpa in, och transporterna är längre, säger Oskar Karlsson.

Enligt Sofie Samuelsson på tidningen Bioenergi finns det fortfarande ved att köpa i Sverige.

– Det finns handlare som har lager. Men det gäller att konsumenten tänker lite själv också och inte panikköper när det börjar bli kallt. Hade folk planerat lite smartare hade situationen inte varit så kaosartad, säger hon.