Elchefen: I värsta fall kopplar vi ifrån elen

Energikrisen kan slå hårt mot svenska hushåll i vinter.

Svenska kraftnät varnar för bortkoppling från elnätet under de kallaste dagarna.

– I värsta fall kommer vi beordra det från kontrollrummen, säger generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe i Ekots lördagsintervju.

Att svenska hushåll för en stund kopplas bort från elnätet i brist på ström har aldrig tidigare hänt i Sverige.

Men efter nedläggningen av flera svenska kärnkraftverk och Rysslands beslut att strypa gasen till Europa har risken ökat, säger generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

– När det är som allra kallast vet vi av erfarenhet att det blåser mindre och att vi är beroende av import. Men det som hänt kopplat till ryska invasionen av Ukraina gör att importen inte är säker, säger hon och fortsätter:

Kan släckas

– När elbörsen stänger dagen före ser vi om det konsumenterna vill ha räcker eller inte. Sedan kommer alla elhandlare få information om att vi inte kan leverera det de bett om. Då måste elhandlare se till att minska konsumtionen.

Om det inte går kan elen släckas under kortare perioder, säger Medelius-Bredhe.

– I det värsta fallet, om det inte skulle ske, så kommer vi från kontrollrummen beordra nätägare att koppla bort vissa områden. Det kan handla om någon timme i Malmö till exempel. Det är ett strömavbrott de flesta av oss upplevt.

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén, energiminister Khashayar Farmanbar och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe .
Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén, energiminister Khashayar Farmanbar och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe .

”Gått på tok för långsamt”

Elkraftnätsprofessorn Lina Bertling Tjernberg tycker inte att Lotta Medelius-Bredhes förklaring till hur Sverige hamnat i det utsatta läget håller och lägger ansvaret på regeringen.

– Det framgår tydligt att man saknat den proaktiva långsiktiga styrningen. Där har man brustit. Dels har man lagt ner kärnkraftverk i södra Sverige, men sedan har det gått på tok för långsamt att förstärka elnätet.

– Vi har vetat väldigt många år att det är en stor kommande elektrifiering och att det. funnits ett behov av ny kapacitet och behov generellt. Det har varit problem länge.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu