Rådet: Flytta lönen – annars minskar värdet

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-25

På tisdagen kom för många en efterlängtad majlön – men akta dig för att låta pengarna ligga och skräpa på ett nollräntekonto.

Det påpekar sparekonomen Frida Bratt, som i samband med den ovanligt höga inflationen varnar för att dina pengar kan minska i värde.

Minst 1 400 miljarder kronor. Så mycket pengar har svenskarna liggande på sparkonton med noll i ränta.

I april uppgick samtidigt inflationen till 2,5 procent – det vill säga över Riksbankens mål på 2 procent. Detta är något som Nordnets sparekonom Frida Bratt ser som en påminnelse om att tänka till för den nya lönen nu rasslar in.

– Åtminstone för den som vill spara en del av lönen. Pengar som ligger och skräpar på konton med noll i ränta blir helt enkelt mindre värda, säger hon.

Frida Bratt.

”Pengarnas värde urholkas”

Enligt SCB har svenskarna totalt 2 260 miljarder kronor på sparkonton. En siffra som växt stadigt år för år – 2010 var motsvarande siffra 1 080 miljarder. Frida Bratts uppfattning är att den absoluta majoriteten av dessa pengar finns på nollräntekonton.

– Storbankerna har 62 procent av all inlåning i Sverige, vilket gör att vi kan dra slutsatsen att minst 1 400 miljarder kronor finns på sparkonton där, allt som oftast utan ränta, säger hon.

Men hur påverkar den nuvarande höga inflationen våra sparpengar? Frida Bratt förklarar att det är just nollräntan som riskerar att äta upp småspararnas miljarder som tillsammans ligger och ”skräpar”.

– Det är nollräntan som gör att pengarnas värde urholkas av inflationen. Om räntan du får är noll och inflationen är 2 procent, så betyder det att om du sätter in 100 000 kronor nu – är de bara värda 50 000 kronor om 35 år.

Placera pengarna där du får ränta på dem, tipsar Frida Bratt.

Ekonomens råd: Dela upp sparpengarna

För att undvika att dina pengar sjunker i värde finns ett par alternativ och knep. En kortsiktig lösning kan helt enkelt vara att placera dem hos aktörer som erbjuder lite ränta.

– Numera erbjuds exempelvis räntor på omkring 0,8 procent hos flera mindre nischade banker. Det är bra, och kan vara ett gott alternativ för bufferten som ju bör placeras på sparkonto, säger Frida Bratt.

Men för ett långsiktigt sparande räcker inte detta, anser Frida Bratt. Även om du skulle ha en ränta på cirka 1 procent skulle ändå pengarna sjunka i värde över tid, med tanke på Riksbankens mål att hålla inflationen kring 2 procent.

– Mitt råd är därför att göra en tydlig uppdelning av dina sparpengar. Bufferten bör finnas på sparkonto utan bindningstid, eftersom det bör vara lättillgängliga pengar för oförutsedda utgifter. Men långsiktiga sparpengar trivs bäst där de får växa, och det gör de i exempelvis aktiefonder.