Ekonom: Regeringen för optimistisk

Olle Lindström/TT

Åsa Johansson/TT

Publicerad 2020-04-15

SBAB:s chefsekonom Robert Boije tycker regeringen skönmålar. Arkivbild.

Regeringen är för optimistisk i sitt ekonomiska huvudscenario, enligt bedömare.

Det värsta krishotet är alls inte osannolikt, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Regeringens huvudbudskap är fortsatt att svensk BNP faller med 4 procent i år och sedan studsar upp 3,5 procent nästa år.

– Det senare har jag svårt att tro på. Deras huvudprognos är alldeles för optimistisk, säger Robert Boije och hänvisar till den egna bankens prognos som släpps i morgon och som är betydligt mer negativ.

Kan bli värre

Arbetslösheten bedöms enligt regeringens huvudscenario stiga till runt nio procent i år. Men det kan bli betydligt värre om coronaeffekten på ekonomin blir mer utdragen. Då rasar BNP med tio procent i år, och arbetslösheten stiger till hela 13,5 procent, där den i stort sett ligger kvar 2021, enligt regeringens värstascenario.

– Det är absolut inte osannolikt, säger Robert Boije.

Allt handlar om hur Sverige och andra länder balanserar risken för fler döda i coronavirusets spår och de allvarliga konsekvenserna en nedstängning av länderna får på ekonomin, enligt Boije.

"Uppenbar nedåtrisk"

Enligt Marcus Widén, makroekonom på SEB, ska man vara något försiktig med prognoser gällande arbetslösheten.

– Vi är inne i en period av kontinuerliga nedrevideringar. Man måste vara medveten om att förutsättningarna för prognoser förändras nästintill på dagsbasis, säger Marcus Widén till TT.

I fråga om ett ras i BNP på 10 procent i år och en arbetslöshet på 13,5 procent anser han att det finns "en uppenbar nedåtrisk på regeringens prognoser".

– Det här är också väldigt stora siffror och därmed svårt att helt få en korrekt uppfattning om omfattningen i och med att vi inte har varit med om att man stänger ned verksamheter på det här sätter förut, säger Marcus Widén.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln