SEB backar från svarta lista

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2017-06-20

SEB fick för mycket Israel-kritik.

Nu har banken backat från sin svarta lista.

– Vi vill inte landa i en politisk situation som vi såg eskalerade under veckan, säger Hans Ek, ägaransvarig på SEB fonder till SvD.

40 storbolag svartlistades, däribland Shell och Renault. Då sa Hans Ek, ägaransvarig på SEB fonder till Aftonbladet. Samtliga bolag hade nämligen brutit mot globala normer och konventioner:

– Alla de här bolagen är medvetna om att de är kritiserade, sa Ek.

Men nu har SEB backat och släppt in samtliga bolag i värmen igen.

Fick massiv Israel-kritik

Efter att SEB släppt nyheten lät kritiken inte vänta på sig. Många rasade mot bankens besked, däribland EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, som också är ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Banken hade nämligen svartlistat flera bolag kopplade till Israel-Palestina-konflikten. Däribland flera israeliska banker men också it-jätten Hewlett Packard Enterprise, som fram till i april i år levererat teknik till de israeliska checkpoints som hindrar invånare på Västbanken att röra sig fritt.

Det är nämligen ett brott mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

– Det är inga småsaker utan korruption, arbetsrätt, miljöbrott och brott mot mänskliga rättigheter. Det handlar om fonder som förvaltar över 500 miljarder kronor. De kommer nu lämna de här bolagen, sa Hans Ek, till Aftonbladet.

”Eskalerade under veckan”

Enligt Adaktusson verkade SEB för ett omedelbart israeliskt tillbakadragande från Västbanken, uppger han för Svd.

Så SEB backade helt – och tog med samtliga svartlistade bolag.

– Vi vill inte landa i en politisk situation som vi såg eskalerade under veckan. Därför tar vi ett halvt steg tillbaka och ser över modellen för exkludering, säger Hans EK nu till Svd.

Det var fondbolagets styrelse som fattade beslutet i helgen men hade även stöd av ledningsgruppen och Hans Ek.

– Det som triggade oss tt tänka om var att vår kommunikation användes i en politisk diskussion. Vi tar till oss det nu och tittar på hela vår kommunikation i sammanhanget, säger han till Svd.