Frågan om euro blossar upp när kronan är svag

Uppdaterad 2023-01-16 | Publicerad 2023-01-12

20 år har gått sedan svenskarna tackade nej till euron.

Nu har diskussionen om valutans vara eller icke vara i Sverige blossat upp igen.

– Kronan gör svenskarna fattiga, säger euroförespråkaren Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare parlamentariker.

Kronan förblev tydligt försvagad mot euron under 2022. Nu menar euroförespråkare att det är dags att vända den svenska valutan ryggen.

En av dem är Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare moderata Europaparlamentariker. Han vill att Sverige omfamnar euron så snart som möjlig – för att undvika att vi hamnar i en ”djupare kris”.

– Den svenska kronan gör svenskarna fattiga. Det visar utvecklingen. Många svenskar tycker att det är dyrt utomlands. Men så är det inte, det är vi som har blivit fattiga.

”Liknar Nato-frågan”

Gunnar Hökmark menar att kronan ställer till det för den svenska marknaden.

– Det är allvarligt att den svenska valutan är så svag i den globala ekonomin. Ingen vill investera i svenska företag. Och utländska företag köper i stället upp företagen, säger han.

I en folkomröstning 2003 röstade det svenska folket nej till euron. Då vann Nej-sidan med sina 55,9 procent mot Ja-sidans 42 procent. Redan då förespråkade Gunnar Hökmark euron.

Gunnar Hökmark.

Än i dag ser han inga risker med ett valutabyte. Han tror att Sverige har potential för att bli en framgångsrik euroekonomi och nämner Finland och Tyskland som exempel.

– Om vi inte tar till oss euron så kommer vi fortsätta stå utanför eurozonen. Andra länder ser oss inte som en fullständig medlem och vårt inflyttande över Europa är mindre.

Samtidigt menar han att Sverige har en historia av sena i beslut.

– Det här liknar Nato-frågan. När verkligheten kommer i kapp Sverige, när vi inser hur ensamma vi är, så tror jag att vi kommer att införa euron för stabilitet och trygghet, säger Gunnar Hökmark.

Lämnar över makt till EU

Men på den svenska kronans sida står Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB. Han ser inga fördelar med ett valutabyte.

– Vi skulle behöva lämna över för många beslut till EU med euron. Med kronan har vi en mer skräddarsydd penningpolitik anpassad efter Sverige.

Framför allt oroar han sig över att den Europeiska centralbanken då skulle få besluta om styrräntan i stället för Riksbanken – vilket innebär att siffran skulle behöva anpassas efter alla euroländers ekonomi.

Enligt Robert Bergqvist har EU-länderna informellt accepterat det svenska beslutet att avstå euron.

Robert Bergqvist.

Men han har förståelse för de svenskar som är frustrerade över att kronan tappat mycket i värde. Samtidigt menar han att euron inte är lösningen.

– Mycket har hänt sedan omröstningen för 20 år sedan. Jag välkomnar en debatt om införandet av euron i Sverige. Men för det tycker jag inte att vi ska byta ut den svenska kronan, säger han.

Och fortsätter:

– När jag gör ett ekonomiskt bokslut för de här åren så kan jag bara konstatera att Sveriges ekonomi har vuxit sig starkare jämfört med med euroområdet.

Följ ämnen i artikeln