SEB tvingas betala tolv miljoner i sanktionsavgift

Uppdaterad 2017-08-23 | Publicerad 2017-06-20

SEB får en anmärkning av Finansinspektionen och tvingas betala tolv miljoner i sanktionsavgift för felaktiga transaktionsrapporteringar.

SEB har felaktigt rapporterat hundratusentals transaktioner.

Nu tvingas banken betala en sanktionsavgift på tolv miljoner.

– Det har gällt alla typer av transaktioner och belopp, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.

I dag, tisdag, beslutade Finansinspektionen att SEB ska betala en sanktionsavgift på tolv miljoner kronor. Banken får också en anmärkning av Finansinspektionen.

Myndighetens undersökning från hösten 2011 till våren 2016 visar att SEB har rapporterat ungefär 400 000 transaktioner felaktigt till Finansinspektionen.

Felaktiga rapporter i tio år

– Det har gällt alla transaktioner inom köp och försäljning av obligationer och vissa andra finansiella instrument, men företrädelsevis obligationer, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.

De felaktiga rapporteringarna sträcker sig ända tillbaka till 2007. Förra året kontaktade nämligen banken Finansinspektionen för att informera om att transaktioner hade rapporterats felaktigt i närmare tio års tid.

Det var därför som myndigheten inledde en undersökning av både transaktionsrapporteringen och den interna styrningen och kontrollen hos banken.

Kunder har inte påverkats

Här fanns det brister. Undersökningen visade att vissa obligationsköp har rapporterats som försäljningar och tvärtom.

– Det har inte påverkat bankens kunder. Det har helt enkelt varit en rapportering som enbart gått till Finansinspektionen. Det har inte inneburit att vi har gjort någon vinst eller förlust, säger Laurence Westerlund.

Varför tog det nästan tio år innan ni upptäckte det här?

– Felet borde ha upptäckts i it-tester, men tyvärr skedde inte det. Vi rättade till det här felet i mars 2016 och vi har också infört kontrollfunktioner och tydliggjort ansvar och rollfördelning för rapporteringen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln