7 tips inför deklarationen - att göra före årsskiftet

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2017-12-05

Det är dags att titta på deklarationen innan årsskiftet - här är sju tips.

Det är dags att tänka på nästa års deklaration redan nu.
Du kan nämligen spara in tusenlappar – om du följer tipsen innan årsskiftet.
– Det handlar om avdrag, vinster och förluster som man kvittar mot varandra, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Inkomståret för 2017 börjar lida mot slut och det är faktiskt dags redan nu att tänka på deklarationen som man ska göra för det inkomståret. Deklarationen lämnar du som vanligt in nästa år.

– Det finns en hel del att göra där brytpunkten är 31 december. Det handlar om avdrag och vinster och förluster som man ska kvitta mot varandra, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Sköter man allting rätt kan man tjäna tusenlappar.

1. Kvitta vinst mot förlust

I deklarationen kan du på olika sett kvitta vinster mot förluster. Det kan vara vinst vid försäljning av fonder eller aktier, inkomsträntor, inkomster av uthyrning av bostad, vinst vid försäljning av bostad i år eller tidigare.

– Fundera på om du vill sälja av fonder och aktier som gått med förlust, säger Sharon Lavie.

Därför kan det redan nu innan årsskiftet vara bra att se över hur ditt aktie- och fondinnehav har utvecklats.

Har du haft vinster under året kan nämligen passa på och kvitta dom mot förluster. Har du aktier eller fonder som sjunkigt under året kan du sälja av dom senast den 29 december.

– På så sätt utnyttjar du förlusten till att kvitta vinster och köper tillbaka dem billigt nästa år, om du vill ha kvar dem, säger Sharon Lavie.

  • Börsen har heldagsöppet på fredagen innan nyårsafton men stängt på nyårsafton. Men kom ihåg att köp och försäljning av fonder kan ta några dagar. Gör gärna köpet eller försäljningen redan före julhelgen.
  • Kom ihåg, gör du vinst trots kvittningen måste du betala 30 procents skatt på den överskjutande delen.
  • Har du däremot under året totalt sett gjort en förlust får du däremot en skattereduktion med 30 procent.

Undantag med Investeringssparkontot:

Har du sparande på ISK-konto kan du inte använda dig av kvittning av vinster och förluster. ISK schablonbeskattas i stället varje år.

Däremot kan du använda kapitalunderlaget som en schablonintäkt i deklarationen till att kvitta mot förluster på annat håll än inom ISK-kontot.

2. Kvitta förlust mot vinst

Har du haft ett underskott av kapital i år? Det kan vara räntor på lån, förluster på fonder och aktier, som du sålt av.

– Då kan du funderar på om du ska sälja fonder eller aktier som gått med vinst, säger Lavie.

Har du förluster från specifika värdepapper som aktier och fonder får du nämligen bara göra avdrag för 70 procent av förlusten om du inte kan kvitta dem mot en vinst hos en fond eller aktie. Då får du nämligen kvitta 100 procent av förlusten mot vinsten av aktien eller fonden.

Du kan även kvitta en vinst på en lägenhetsförsäljning men då endast med 70 procent.

3. Flytta över till ISK

Om du har tänkt att flytta över ditt sparande till ett Investeringssparkonto. Vänta med det till efter årsskiftet.

Börja förbereda dig med att sälja dina aktier och fonder före årsskiftet och köp sedan nytt i ditt ISK efter nyår. På så sätt slipper du dubbel beskattning.

Men gör bara en sådan flytt om du tänkt spara långsiktigt. Du måste nämligen beskatta 30 procent av vinsten.

Har du däremot fått in pengar till ditt investeringssparkonto från en försäljning ska du inte låta de pengarna ligga kvar och skvalpa över nyår. Plocka antingen ut dom eller återinvestera pengarna. På så sätt slipper du skatt på extra kapital.

Pengarna beskattas nämligen den 31 december.

4. Pensionssparande

Har du enskild firma eller är anställd hos ett företag som inte erbjuder tjänstepension? Då får du nämligen fortfarande göra avdrag för ditt pensionssparande.

Du får spara och göra avdrag på motsvarande 35 procent av din inkomst före skatt. Taket är dock satt till max 455 000 kronor.

5. Rot- och rutavdrag

Du får bara rot- och rutavdrag för de fakturor som är betalda före årsskiftet. Har du dessutom betalat i förväg ska arbetet vara slutför senast den 31 januari nästa år.

  • Du kan få rotavdrag för husarbeten med 30 procent av arbetskostnaden men maximalt 50 000 kronor per år och person.
  • Du kan få rutavdrag för husarbeten med halva arbetskostnaden med maximalt 25000 kronor per person om du är under 65 år. Upp till 65-års ålder får man dra av upp till 50 000 kronor.
  • Rot- och rutavdraget räknas dock ihop och får bara uppgå till max 50 000 kronor per person och år.

Kom ihåg också att ni innan årsskiftet går igenom fördelningen av rot- och rutavdraget om ni är två personer i ert hushåll. Ni kan nämligen fördela om detta mellan er och på så sätt nyttja avdragen till max.

Och se till att ni har täckning för detta.

– Tänk på att skattereduktionen för husarbeten görs allra sist efter alla andra avdrag. Så det måste finnas kvar tillräckligt med skatt på ditt skattekonto för att du ska få full skattereduktion, säger Sharon Lavie.

6. Fördela ränteavdrag

Har du haft bostadslån under det gågna året har du även betalat ränta. Den räntan kan dras av mot inkomster.

Har du haft ett underskott av kapital får du en skattereduktion. Den är på 30 procent på underskottet upp till 100 000 kronor. På belopp över 100 000 kronor är skattereduktionen 21 procent.

Är ni två låntagare där den ena betalat lite i skatt och inte kan nyttja skattereduktionen kan ni faktiskt fördela om utgiftsräntorna.

Ni kan också fördela om räntorna om den ene har underskott av kapital på mer än 100 000 kronor.

– Meddela banken före årsskiftet så slipper ni ändra i deklarationen.

Tänk också på att räntor på lån ska vara betalda och registrerade före årsskiftet för att det ska komma med i nästa års deklaration.

Du kan även förskottsbetala för nästa års låneränta redan i år och på så sätt få göra ränteavdrag på nästa års deklaration. Det gäller dock bara för januari nästa år och inte längre.

7. Skattejämkning

Ibland tar arbetsgivaren ut för mycket i skatt och ibland för lite. Har du stora ränteutgifter eller resor till och från arbetet kan arbetsgivaren dra mindre skatt varje månad. Då ska du skicka in din ansökan om skattejämkning före årsskiftet om du vill skattejämka nästa år.

Tänk bara på att inte jämka för mycket så du inte får oväntad restskatt.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu