Dokument från SAS visar – hundratals har fått vänta för länge

Uppdaterad 2021-02-09 | Publicerad 2021-02-08

Kunder har rasat och Konsumentverket har krävt svar.

Nu har SAS lämnat över siffror på hur de levt upp till kravet på återbetalning vid inställda resor.

Dokumenten visar att trots att nästan alla ärenden har hanterats – är det fortfarande hundratals kunder som väntar.

I början av januari inledde Konsumentverket (KO) ett tillsynsärende mot SAS efter att flera resenärer sedan coronapandemins start hör av sig om sena återbetalningar för inställda flyg.

SAS måste enligt regelverket betala tillbaka kunder för inställda flyg inom sju dagar. Bolaget fick fram till den 3 februari på sig att redovisa sin återbetalningstakt från december 2020 till Konsumentverket.

I skrivelsen till myndigheten redogör SAS för hur många som ansökt om återbetalning, fått tillbaka pengar inom sju dagar och hur många som har får väntat längre än så.

Hundratals fick sen återbetalning

Siffrorna som Aftonbladet tagit del av från SAS visar att flygbolaget den 1 januari i år fått in 6 976 ansökningar om återbetalningar sedan den 25 december 2020.

Alla förutom 702 passagerare fick tillbaka pengarna inom sju dagar.

Den 1 januari fanns det även 239 passagerare som ansökt om återbetalning i december och fått vänta längre än så. 99 procent av dessa hade hanterats den 1 februari.

Vad gäller perioden från den 1 januari till den 25 januari så fick flygbolaget in 4 047 ansökningar. Av dessa fick 3 656 tillbaka pengar inom sju dagar.

Totalt fanns det den 1 februari 255 resenärer som ansökt om återbetalning i januari för inställt flyg som fortfarande väntar på pengar. 98 procent av dessa har hanterats.

– Där vi fått allt underlag har över 90 procent fått återbetalning inom sju dagar från december. Det finns ett antal som inte fått sin betalning och det kan bland annat bero på att vi inte har alla uppgifter eller för att bokningen är gjord via en resebyrå, säger SAS presschef Freja Annamatz.

Tycker du att ni lever upp till regeln?

– I majoriteten av fallet så klarar vi av den här regeln nu. Men precis som innan pandemin har vi haft tillfällen där vi av olika skäl inte kunnat betala inom sju dagar.

Freja Annamatz är presschef på SAS.

”Ingenting händer”

Aftonbladet har tidigare berättat om att många resenärer rasat mot den långsamma hanteringen. En av dem vi har pratat är Lena Mellström som har väntat i tio månader.

– Jag är så irriterad. Ingenting händer, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Hon är långt ifrån ensam. Redan i april förra året inledde KO ett ärende mot SAS som en följd av att så många flyg hade ställts in. Men inte förrän i december började föreläggandet att gälla, vilket innebär att Konsumentverket enbart kan begära in siffror för de två senaste månaderna.

Tror du att Konsumentverket kommer vara nöjda med det ni har redovisat?

– Det är upp till myndigheten att göra en bedömning utifrån det vi lämnat in. Vi har gjort allt vi kunnat för att snabba på dessa processer. Vi är i princip i mål med alla ärenden, i 99 procent av fallen, säger Freja Annamatz.

Inom två veckor hoppas flygbolaget vara helt klara med alla pågående ansökningar.

Parkerad SAS-Airbus på Kastrup.

Om Konsumentverket anser att SAS inte lever upp till kraven så hotas bolaget av ett vite på en miljon kronor i månaden.

Flygbolaget riskerar även att behöva betala vite om de hänvisat konsumenter till att kräva återbetalning av resebyråer. Även där ligger ansvaret hos flygbolaget, enligt KO.

Vad kommer ni göra nu?

– Vi kommer att titta på vad de har skickat in och sedan utvärdera vad nästa steg blir, säger Maja Lindstrand, jurist och handläggare i ärendet på Konsumentverket.

Målet är att svara flygbolaget inom två veckor.

Vad händer om SAS inte betalar tillbaka?

– Då kanske vi måste ta bolaget till domstol, säger Maja Lindstrand.

Totalt har flygbolaget betalat tillbaka över 5 miljarder kronor till 2,4 miljoner resenärer sedan pandemin bröt ut förra året.