De kan tvingas ompröva tusentals ärenden efter domen

”Beklagar att enskilda företag hamnar i kläm”

Uppdaterad 2021-07-02 | Publicerad 2021-06-30

Göteborgskrogen Kajskjul 8 har väntat ett halvår på coronastöd från Tillväxtverket.

Biträdande avdelningschef Laura Brandell Tham säger att myndigheten arbetar hårt för att få ner handläggningstiderna.

– Det här är vår absolut viktigaste fråga.

En komplex lagstiftning som togs fram på kort tid – och mängder av företag som ansökte om stöd samtidigt.

Det är den viktigaste förklaringen till att många fått vänta länge på besked från Tillväxtverket, enligt den biträdande avdelningschefen Laura Brandell Tham.

– När stödet infördes fick vi in ungefär 40 000 ärenden på bara två veckor. Det gjorde att det bildades köer, men nu har vi bemannat upp och vi arbetar hårt för att komma ikapp.

Laura Brandell Tham uppger att Tillväxtverket rekryterat omkring 300 nya handläggare för att få ner företagarnas väntan.

– Vårt mål är en genomsnittlig handläggningstid på fem veckor. Vi uppnår det nu, men förra året tog det längre tid.

Laura Brandell Tham.

”Ett par tusen kan påverkas”

Myndigheten har hållit inne med stödet för showrestaurangen Kajskjul 8 i över ett halvår. Laura Brandell Tham vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men hon beklagar att en del ärenden tagit flera månader att hantera.

– Vi är inte nöjda med så långa handläggningstider och det är därför vi har bemannat upp.

I förra veckan kom ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen, som slog ner på Tillväxtverkets definition av den så kallade jämförelsemånaden. På grund av detta pausade myndigheten tillfälligt alla permitteringsärenden.

Nu kan en stor mängd beslut behöva omprövas.

– Våra analyser visar att ett par tusen ansökningar kan påverkas av detta. Sett till det stora hela är det inte så många.

Spretiga avgöranden i domstol

Aftonbladet har rapporterat om flera företag som riskerar att gå under efter att de fått avslag från Tillväxtverket. Organisationen Centrum för rättvisa har sammanställt fall där myndigheten krävt tillbaka pengar efter att bolag beslutat om utdelning. I 60 procent av ärendena har företagen fått rätt i domstol.

– Gällande en del beslut har det behövts klargöranden av den rättsliga praxisen i högre instans. Jag beklagar såklart att enskilda företag hamnat i kläm, men det kan ta lite tid att utveckla tillämpningen av de här bestämmelserna, säger Laura Brandell Tham.

Vad säger du till de företag som upplever att ni varit ett problem snarare än en tillgång under pandemin?

– Hittills har vi betalat ut runt 35 miljarder i stöd till nästan 100 000 bolag. Hela vår verksamhetsidé är att stärka företagens konkurrenskraft.

– Det här är en helt ny lagstiftning och i en del fall har hanteringen tagit för lång tid. Det är absolut ingenting vi önskar och vi jobbar hårt för att hjälpa företagen så bra vi kan.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu