Faran över för Ving: Jätteaffären gick i lås under natten

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Ving

Trots hotellmagnaten Petter Stordalens jubel var läget bakom kulisserna kritiskt för Ving.

Men under natten till torsdagen blev uppköpet av charterjätten klart.

– Vid en konkurs av den här omfattningen är det väldigt mycket som kan gå snett, säger förvaltaren Mikael Kubu.

De omkring 400 000 personerna som bokat resor – och de runt 2 300 som ingår i personalstyrkan – kan andas ut.

På torsdagsmorgonen meddelade Vings konkursförvaltare Mikael Kabu att affären som tryggar företagets framtid är i hamn.

– Transaktionen har genomförts i natt och de nya ägarna har nu tagit över. Verksamheten drivs vidare i det nya bolaget. Situationen för kunderna och de anställda ser väldigt bra ut, säger han till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Petter Stordalen vid pressträffen på onsdagen.

In i det sista var läget dock mycket osäkert.

– Även om detta var noggrant förberett så finns det alltid kritiska element. Vid en konkurs av den här omfattningen är det väldigt mycket som kan gå snett, säger Kubu.

– Det var först runt klockan 01–02 som jag kände att jag kunde andas ut.

Alternativet: Avveckling av verksamheten

Det var idel jubel och hurrarop när det på onsdagsmorgonen blev känt att Petter Stordalens Strawberry Group tar över Ving-gruppen tillsammans med riskkapitalisterna Altor och TDR Capital.

För att möjliggöra affären försattes Ving Sverige i konkurs. I handlingar till tingsrätten var formuleringarna dramatiska.

”För att den villkorade överlåtelsen ska kunna fullgöras måste förvaltaren kunna bedöma och fatta relevanta beslut inom de närmaste dygnen”, heter det i dokumenten.

Och vidare:

”Då kommer det inte längre finnas förutsättningar att genomföra en överlåtelse där verksamheten kan drivas vidare, utan då återstår endast ett rent avvecklingsalternativ”.

Stordalen företräddes av advokater

Mikael Kubu uppger att ett stort antal avtal undertecknades under natten.

– Konkursen i Sverige var klar vid 11.30, så vi var i stort sett färdiga framåt senkvällen. Det som tog längst tid var flygleasar i Danmark som skulle överlåtas så att planen skulle kunna lyfta som planerat i dag på morgonen.

Vilka deltog i arbetet?

– Det var i huvudsak advokater som representerade de olika bolagen. Petter Stordalen var inte med. Hans advokater företrädde honom.

– Den här konkursen är ovanlig på så sätt att det rörde sig om en frisk och sund verksamhet som ingått i en koncern som inte gått bra. Skalet var sjukt, vilket gjorde att det inte gick att sälja bolaget.

Affären innebär att Strawberry Group, Altor och TDR Capital bildar en ny koncern, Nordic Leisure Travel Group. Detta företag äger nu researrangörerna Ving, Spies och Tjäreborg samt flygbolaget som fått namnet Sunclass Airlines.


PODD: Därför gick Thomas Cook i konkurs

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med flygexperten Jan Ohlsson om bakgrunden till att ett av världens största charterbolag nu gått omkull.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE