Svenskarnas kontantuttag minskar – igen

Digitala betalsystem ökar i samhället

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2020-04-19

Kontantuttagen fortsätter att minska – på ett år har kontantuttagen gått ner med tio procent.

Men varför minskar uttagen, och behövs verkligen kontanter?

De nordiska länderna – och framför allt Sverige – står ut i användandet av digitala betalmedel.

– Det bekräftar den trend som funnits i Sverige ett tag, att konsumenterna i stället använder digitala lösningar att betala med, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef vid Bankomat AB, till TT.

Hur mycket tar svenskarna ut i kontanter per år?

Svenskarna tog ut 42,5 miljarder kronor i Bankomats uttagsautomater under andra halvåret 2019 och i genomsnitt tog varje svensk ut 686 kronor i månaden. Vid motsvarande period året innan låg uttagen på totalt 47 miljarder kronor, eller 766 kronor per person och månad.

Det visar Bankomat AB:s undersökning Kontantbarometern.

Varför minskar kontantuttagen?

Johan Nilsson tror att antalet uttag minskar på grund av att de digitala lösningarna, som till exempel betalkort och betalappar, är smidiga.

– Konsumenterna använder helt enkelt det som är enkelt och bekvämt. De nordiska länderna – och framför allt Sverige – står ut i användandet av digitala betalmedel. I resten av världen är kontantanvändandet fortfarande stort, säger han.

Behövs fortfarande kontanter?

Ja, det gör dem. En stor del av befolkningen har inte tillgång till nya digitala betalningsmetoder, så det finns fortfarande ett behov av att kontanter går att använda.

– Det är en stor grupp som lämnas utanför eftersom att alla inte äger eller kan använda en smartphone eller ett bankomatkort. Ett samhälle utan kontanter är sårbart, framför allt i krissituationer då de digitala betalmetoderna kanske inte fungerar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Leder enbart digitala betalmedel till ett övervakningssamhälle?

Ja, det är en integritetsfråga, anser Eriksson.

– Om det bara finns digitala betalsystem i ett samhälle skapas ett perfekt övervakningssystem, kontanter går inte att spåra på samma sätt, säger han till nyhetsbyrån.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu