Nordea: Det byggs för mycket

Uppdaterad 2017-09-28 | Publicerad 2017-09-26

Nordeas ekonomer varnar för att det byggs för mycket i stora delar av Sverige – med Skellefteå i topp.

Trots att de flesta kommuner uppger att det råder bostadsbrist.

– Vi tycker att det finns ett ineffektivt utnyttjande av bostadsbeståndet, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.

Nordea utfärdade i veckan en varning för överhettning i sin rapport om regionala utsikter som rör bostadssektorn.

Bostadsbyggandet är rekordhögt och ökar snabbt i hela landet. Enligt Nordea ökar bostadsbyggande snabbare än vad befolkningstillväxten motiverar.

– Man får gå tillbaka 25 år för att se lika höga nivåer på byggandet. Det är en bred uppgång i alla län. Samtidigt ökar riskerna för ett boprisfall när byggandet ökar även i delar av landet där det finns ett bostadsöverskott, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.

Skellefteå: Det stämmer inte

Storbanken utfärdar sin varning trots att 255 av 290 kommuner uppgav i Boverkets bostadsmarknadsenkät så sent som i maj att de har bostadsbrist.

Nordea har till rapporten bifogat en analys av bostadsutbudet relaterat till befolkningsutvecklingen på kommunnivå sedan 1992. Av den framgår att det i princip bara finns underskott på bostäder i Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

Och i Nordeas topplista över kommuner med mest överskott återfinns Skellefteå kommun på första plats. Trots att kommunen uppgav i Boverkets enkät att kommunen har ett underskott av bostäder för närvarande och under de närmaste tre åren.

Skellefteå kommuns kommunalråd Maria Marklund (S) känner inte igen sig i Nordeas statistik.

– Vi har inte något överskott i dag på bostäder utan redan ett underskott, säger hon.

Däremot är kommunen agressiv i sitt bostadsbyggande och har satt upp ett mål om att bli 8000 fler invånare till 2030.

– Då behöver vi våra lägenheter som vi satt upp i planerna att bygga. Vi har bostadskö i dag och allteftersom det byggs så tecknar folk upp sig innan man ens börjat schakta i backen, säger Maria Marklund.

”Vi vill komplettera bilden”

Nordeas ekonomer ifrågasätter ändå hur begreppet bostadsbrist används av Boverket och landets kommuner. Enligt storbanken råder det ett överutbud av bostäder i en majoritet av regionerna.

– Enligt Boverket är det väldigt många kommuner som upplever att de har en brist. Det kan vara en missmatch, att de bostäder som man vill köpa ligger där det inte finns några lediga bostäder men att det finns bostäder längre ut. Det finns ett ineffektivt utnyttjande av bostadsbeståndet. Det är ett problem på bostadsmarknaden men det är inte så att det saknas bostäder, säger Susanne Spector.

Men kommunerna känner inte igen sig i eran statistik, vad säger du om det?

– Jag kan ha förståelse för det. Vi vill komplettera bilden med de här siffrorna. Om man tittar på det här istället så får man en annan bild. Det finns inget enskilt klockrent mått men det är viktigt att man gör en inventering av behovet där man är och ser hur man kan möta det. Man behöver inte bygga mindre men kanske andra saker än vi gör idag.

Enligt Spector kan dock deras statistik slå fel.

– Vi räknar på ett genomsnittligt hushåll med två personer men i Skellefteå kanske det är vanligare att det bor en person i varje bostad än i andra delar av landet. Då ser det ut som ett överskott.

Men hon håller fast sin varningsflagg även för den norrländska kustkommunen.

– När man har så låga räntor och hyror och det är billigt att bo så väljer man att bo centralt. Men när räntorna är höga så kan man kanske tänka sig att bo länge ut. Vi hävdar inte att överskottet eller underskottet är absolut. Men ger en kontrast mot den allmänna bilden att det finns ett oändligt underskott och att det inte går att öka byggandet för mycket. Det vänder vi oss emot. Snarare byggs det för ensidigt, säger Susanne Spector.

Det tillbakavisar dock Skellefteås kommunalråd.

– Så är det inte i dag. Vi har i princip någon ledig lägenhet i något ytterområde. Men allt som rör centrala staden och älvdalen har vi köer. Alla har det. Vi känner inte att vi är ute med för stora ambitioner. Och får vi en stor etablering i stand, då har vi inte ens en chans att klara det här och kommer behöva mer, säger Maria Marklund.

Under de närmaste åren ska Skellefteå kommun bygga 1000–2000 bostäder.

Följ ämnen i artikeln