Glädjescener när reseregler lättar i England

Av: 

TT

Coronaviruset

Glädjetårar och lättnad. För familjer som tvingats isär av coronaviruset är en lång väntan nu över, när fullvaccinerade i Europa och USA återigen kan åka till England.

Känslosamma scener utspelade sig på måndagen på Londonflygplatsen Heathrow. Familjemedlemmar som inte sett varandra på mycket länge kunde äntligen omfamna varandra.

– Vi känner oss så förväntansfulla, säger 71-årige Michael Blake till nyhetsbyrån AFP på plats på Heathrow.

Tillsammans med sin hustru Sue väntade han på att äntligen få träffa sonen Eliot och det åttaåriga barnbarnet som de inte träffat på ett och ett halv år.

Familjer återförenas på Heathrows flygplats.
Familjer återförenas på Heathrows flygplats.

Slipper karantän

Familjen var en av de allra första som kunde dra fördel av de nya reglerna, som trädde i kraft tidigt på måndagsmorgonen. Då blev det tillåtet för alla som är färdigvaccinerade att resa in i England och Skottland från USA och övriga Europa – Frankrike undantaget – utan att behöva sitta i karantän.

Den internationella kryssningstrafiken kommer också komma i gång igen, meddelar den brittiska regeringen på sin hemsida.

Resenärer måste fortfarande göra ett test före resan samt ett uppföljande PCR-test senast den andra dagen efter ankomst. De slipper dock de tio dagars karantän som har gällt fram tills nu.

Turismbranschen lättad

Separata regler gäller dock för resenärer från Frankrike, som fortfarande måste isolera sig i tio dagar efter ankomst. Undantaget beror på den brittiska regeringens oro över betavariantens framfart i Frankrike, en variant som liksom deltavarianten tros vara mer motståndskraftig mot vaccin.

De nya reglerna, som gäller personer som fått vaccin som är godkända i EU och USA, innebär också en stor lättnad för den brittiska turismnäringen när nu 16 månader av stränga reserestriktioner är till ända.

De strängare reglerna gäller fortfarande i landsdelarna Wales och Nordirland.

ANNONS

Jämför lån upp till 600 000 kr - helt kostnadsfritt!

Extern länk från Lendo

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Så reser du säkert på semestern

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

England

Vaccin