Höj inte räntan Thedéen – rädda kronan!

ANDREAS CERVENKA: Varför inte lägga lite pengar på något som faktiskt kan göra nytta?

I morgon väntas nye riksbankschefen Erik Thedéen göra premiär genom att meddela en ny räntehöjning, Riksbankens femte på nio månader.

Det framstår allt mer som övervåld.

Om myndigheten ska följa lagen borde den fokusera på en betydligt mer akut fråga.

På finansmarknaden finns en oskriven regel. Om du är utsatt för en attack, visa aldrig strupen. 

Oavsett om det är en aktie, ett räntepapper eller ett lands valuta som hamnat i spekulanternas hårkors gäller det att inte avslöja sin smärtpunkt. Då kommer anfallen bara öka i styrka. 

Denna information tycks inte ha förmedlats till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna och även känd som ”killen vid grillen” på grund av sin folkliga framtoning. 

Häromdagen förklarade han för journalister att en debatt om svenskt medlemskap i valutaunionen EMU först kan bli aktuell om kronan skulle rasa till 15 kronor mot euron. 

15 kronor?? Vad säger ens människan? 

Bortsett från att det vore den absolut sämsta tidpunkten att knyta kronan till euron stillar det inte direkt finanshajarnas hunger när regeringsmedlem tar en sådan katastrofalt låg kurs i sin mun. 

Man kan nästan se flinen i London City framför sig. 

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Uttalandet illustrerar en märklig flathet i det politiska Sverige när det gäller den svenska valutan. 

Att som svensk känna sig fattig utomlands hör inte till vanligheterna. Sverige är trots allt världens tolfte rikaste nation mätt som BNP per invånare. 

Men alla som korsat gränsen på sistone skulle lätt kunna få för sig något annat.

I veckan har euron noterats till nya rekordnivåer på 11,40 mot kronan. Sedan november 2021 har kronan tappat hela 15 procent. 

Många är förbryllade över detta, inte minst Riksbanken.

 

Det är hög tid att börja se lite mer nyktert på läget. Eller som SEB-ekonomen Robert Bergqvist säger till Dagens Industri

”Jag skulle nästan kalla det spekulativa attacker. Det är utländska konton som säljer. En faktor är oro för bostadsmarknaden.”

Sanningen är att Sverige nu omskrivs i internationell finanspress som ett varnande exempel på ett land vars bostadsbubbla har spruckit.

Utländska investerare som tror på en krasch säljer tillgångar som aktier och räntepapper, inte minst de som är kopplade till bostads- och fastighetsmarknaden. Det sätter press på kronan.

Det är dåliga nyheter eftersom en svag krona pressar upp inflationen när importen blir dyrare. Exakt hur mycket är omdebatterat, en del menar att effekten inte är dramatisk.

PLUS: Unika fönstret – bind räntan utan att betala mer

Den svenska kronan är satt under press.

Men inflation handlar också om psykologi. En krona som dalar för varje dag får knappast företag att planera för prissänkningar. 

Sveriges inflation var i december betydligt högre än i EU och våra grannländer. 

På marknaden räknar man med att Riksbanken på torsdagsmorgonen höjer räntan 0,5 procentenheter till 3 procent. Det kan tyckas som en självklarhet, Europeiska centralbanken ECB har höjt till 2,5 procent och redan lovat att gå till 3 procent i mars.

Men det är inte helt givet. Räntehöjningarna har slagit hårdare mot Sverige än andra länder, bostadspriserna dyker snabbast i världen och svenska hushåll är redan rekordpessimistiska enligt Konjunkturinstitutets mätningar. Att festen är över har knappast undgått någon. 

Ytterligare 50 punkters räntehöjning skulle försvaga bostads- och fastighetsmarknaden ännu mer och därmed skulle de som spekulerar mot Sverige få vatten på sin kvarn. 

Riksbankschefen Erik Thedéen.

Enligt den nya riksbankslagen som trädde i kraft vid årsskiftet är Riksbankens övergripande mål att ”upprätthålla varaktigt låg och stabil inflation” (det går sådär just nu). 

Men Riksbanken ska också ”bidra till en balanserad utveckling av produktion och sysselsättning (realekonomiska hänsyn).”

Översatt till svenska: att det ska gå bra för ekonomin som helhet. 

Mer effektivt än räntehöjning just nu vore att Riksbanken börjar stödköpa kronor. 

Under pandemin spenderade Riksbanken 700 miljarder på att köpa värdepapper, i efterhand en vansinnesåtgärd som förvärrade problemet med en redan överhettad bostadsmarknad. 

Varför inte lägga lite pengar på något som faktiskt kan göra nytta?

 

Om Riksbanken börjar köpa kronor vore det samma sak som en mantelrörelse med adress spekulanterna. Ingen skulle kunna tveka om att banken menar allvar med att till varje pris få ned inflationen. 

Ännu viktigare: det skulle skicka en klar och tydlig signal både till omvärlden och svenska folket: vi tror på Sverige. 

Vilket väl är det minsta man kan begära av en skattefinansierad myndighet. 

Johan Pehrson? Han gör bäst i att hålla sig till grillen.