Här är städerna med störst prisfall

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadsmarknad

Bostadspriserna har fallit kraftigt under hösten.
I flera stora svenska städer har de backat med mer än tio procent de senaste månaderna.

– Det brukar börja i Stockholm och sedan sprida sig som ringar på vattnet, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Bostadspriserna har sjunkit mest i Karlstad, Umeå och Jönköping.
Foto: Johnér
Bostadspriserna har sjunkit mest i Karlstad, Umeå och Jönköping.

I genomsnitt sjönk bostadsrättspriserna med 7 procent i oktober, november och december, enligt Svensk Mäklarstatistik. Och tillbakagången är långtifrån bara ett Stockholmsfenomen.

Där föll priserna med 8 procent under perioden. Men i flera svenska residensstäder (städer där länsstyrelsen har sitt huvudsäte) har priserna sjunkit med tvåsiffriga tal.

Minus 15 procent i Karlstad

Karlstad (–15 procent), Umeå (–14 procent) och Jönköping (–13 procent) sticker ut i statistiken.

– Det brukar börja i Stockholm och sedan sprida sig som ringar på vattnet. Residensstäderna har varit regionala magneter under många år och varit populära bland byggherrarna att sätta spadarna i eftersom priserna gått upp. När det då helt plötsligt uppstår ett överutbud och många vill sälja pressas priserna ner, säger Hans Flink.

I 7 av 21 residensstäder har priserna gått ner jämfört med för ett år sedan. Tittar man istället på länen rör det sig om 8 av 21.

Sätter man siffrorna i relation till de kraftiga prisuppgångar som föranlett höstens och vinterns turbulens blir bilden dock en annan. Över en treårsperiod har bostadsrättspriserna stigit med 40–50 procent i flera residensstäder.

Jätteökning på tre år

Kraftigast har prisrallyt varit i Härnösand (+177 procent), Karlskrona (+95 procent) och Jönköping (+51 procent).

– Härnösand sticker verkligen ut. Men de har ökat från en väldigt låg nivå, säger Hans Flink, och konstaterar att de flesta som köpt en lägenhet de senaste åren gjort en god affär.

– Det har gått väldigt bra. Det är få bankböcker som har ökningar på uppåt 50 procent över tre år. Om man köpt de senaste två-fem åren har man tjänat pengar. Några som köpt senare kan tvingas sälja med förlust, men de allra flesta har ett stort fallutrymme.

Prisutvecklingen i svenska residensstäder

Så här har bostadsrättspriserna utvecklats i de svenska residensstäderna. Klicka på respektive stad för att se utvecklingen på två och tre års sikt.

Prisutvecklingen län för län

Så här har priserna utvecklats för bostadsrätter och villor på länsnivå under 2017.

Publicerad:

LÄS VIDARE