Så lurar krogen dig på lyxmaten

Uppdaterad 2012-09-21 | Publicerad 2012-08-30

Pizzakött i stället för oxfilé, salladsost i stället för fetaost och lufttorkad skinka i stället för parmaskinka. Det som står på menyn är inte alltid det du får. Majoriteten av de undersökta restaurangerna i Sverige fuskar med råvarorna.

– Det finns pengar att tjäna här, det är dyrare att köpa en fetaost än en låtsasfetaost, säger Daniel Eek, chef på miljöförvaltningen i Göteborg.

Miljöinspektörerna i flera kommuner i Sverige har varit ute och inspekterat vad som egentligen serveras på tallriken. Och resultatet är otäckt. Råvarorna som står på menyn är i många fall inte de som serveras. Majoriteten av de undersökta restaurangerna runt om i landet som Aftonbladet tagit del av bjuder inte på det som utlovas.

– Att gå ut och äta är ett vågspel. Du har ju ingen aning om vad som sker bakom svängdörrarna. Så länge vi inte har någon form av innehållsförteckningar på krogmaten får man räkna med att det bluffas, säger Mats-Eric Nilsson, som skrivit flera böcker om matfusket.

Mer än hälften fuskar

Men nu har flera kommuner börjar granska vad som egentligen serveras. Och Olu Lindström, chef på miljöförvaltningen i Helsingborg, där 69 procent av de undersökta restaurangerna fuskat, tror att fusket ser likadant ut i hela landet.

– Jag tror inte att vi är bättre eller sämre än övriga kommuner, jag tror att det generellt är ungefär samma läge i hela landet, säger hon.

På en restaurang i Helsingborg serverades "pizzakött" i stället för oxfilé. Och vad det pizzaköttet innehåller är oklart. Ytterligare en restaurang serverade något annat kött än det beställda.

I Södertälje serverade inte någon av de 22 undersökta restaurangerna den Fetaost som utlovades på menyn utan någon typ av salladsost gjord på komjölk i stället för får- eller getmjölk från Grekland.

Allvarligt för allergiker

Och i Luleå serverades den utlovade parmesanosten bara på fem av de femton restauranger som hade råvaran på menyn.

– Det är allvarligt, inte bara att man lurar konsumenten utan också med tanke på allergirisken, säger Mathias Blomqvist, miljöinspektör på Södertälje kommun.

Exempelvis innehåller Grana Padano, som i många fall serveras i stället för parmesan, ägg vilket inte parmesan gör – och det innebär en stor risk för äggallergiker som väljer rätten och tror det är parmesan.

Förutom ökade kontroller måste kunderna börja ifrågasätta maten när vi beställer

– Jag tror att vi i Sverige är lite blygsamma med att fråga när vi är ute och äter. Vi måste bli kaxigare och modigare och faktiskt fråga, säger Olu Lindström.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln