Paketkaos att vänta – trots förberedelser

Black Friday 2018: Postnord och ombud rustar ett år i förväg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
I samband med rea-dagen Black Friday – som infaller den 23 november – väntas rekordmånga paketförsändelser skickas. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
I samband med rea-dagen Black Friday – som infaller den 23 november – väntas rekordmånga paketförsändelser skickas. Arkivbild.

Rekordmängden varor som beställdes under rea-dagen Black Friday i fjol skapade kaos i pakethanteringen.
Trots ett år av förberedelser finns fortfarande en oro över hur det ska gå att hantera nya rekordvolymer.

Fenomenet med specifika rea-dagar har börjat etablera sig i Sverige. Den 11 november infaller kinesiska "singeldagen" och den 23 november är det dags för "Black Friday" som sedan några år är ett känt begrepp i Sverige.

Men det var förra året som Black Friday slog igenom ordentligt.

– Både e-handlarna och vi blev lite tagna på sängen över hur mycket det handlades. Det var över allas prognoser, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

Oro för förseningar

I år pekar alla prognoser mot nya rekordvolymer. Postnord räknar med att hantera 900 000 paket bara under Black Friday och den efterföljande helgen, en ökning från 720 000 förra året och i år väntas fler julklappar än någonsin tidigare inhandlas på nätet, en ökning med 15 procent jämfört med 2017.

Per Ljungberg, vd för branschorganisationen Svensk digital handel, med bakgrund som kommunikationschef på Postnord, tror att Postnords prognoser kan vara i underkant och uttrycker en oro över att det kommer att bli förseningar.

– Utmaningen för e-handeln i Sverige är fortfarande leveranserna. Tidigare år har paketvolymerna ökat betydligt mer procentuellt än omsättningen. I år har man sagt att man tror på 25 procents paketvolymökning och de som pratat omsättning säger 40 procents ökning. Utifrån det blir jag lite orolig, säger Per Ljungberg.

Foto: TT
Black Friday spås öka ännu mer 2018.

Ett års förberedelser

Den rekordstora mängden paket förra året ledde till försenade leveranser, långa köer och kaos på hyllorna hos paketombuden som följd. För att undvika en upprepning av det scenariot sätter samtliga aktörer in en rad åtgärder.

Hos näthandlaren Adlibris har lagret byggts ut med 10 000 kvadratmeter och nya processer i hanteringen utarbetats.

– Vi har jobbat med den här frågan hela året, säger Johan Kleberg, vd för Adlibris.

Samtidigt säger han sig ha en ödmjuk respekt för julhandeln och framför allt Black Friday. Och kunder kan få vänta längre än normalt på sina paket.

– Vi har jobbat jättemycket för att vara rätt förberedda och sen kommer det ändå vara väldigt tajt att få ut det vi hoppas kunna sälja. Jag tror att det viktiga är att vara tydlig med när man får paket vid sådana peakar, säger Johan Kleberg.

Tillfälliga ombud

Ute hos paketombuden pågår också förberedelser för att ta emot anstormningen av paket som väntas komma.

– Våra butiker kan inte göra så mycket mer än att ha ordning och reda i paketrummen samt ha personal tillgänglig. Det största ansvaret ligger hos paketdistributörerna. De måste fördela hanterbar volym till våra ombud, säger Axel Hägerstrand, kategori- och inköpsansvarig på Coop.

Paketdistributörerna har utökat sitt nätverk av paketombud under året. Transport- och logistikföretaget DHL har förutom nya ombud utökat sitt nätverk med 100 paketautomater.

Postnord har 140 nya ombud sedan i fjol. Inför julhandeln öppnas ytterligare 40 tillfälliga ombud i områden där det är extra högt tryck, exempelvis storstadsområden. Öppettiderna förlängs på vissa håll och antalet hemleveranser ökas och kommer exempelvis även att ske under lördagar under perioden då trycket är som högst.

– Vi försöker sprida trycket och paketen. Utöver det stärker vi upp på alla möjliga områden med extra medarbetare och försöker effektivisera hos ombuden, bland annat med hjälp av vår app för att korta kötider och för att hanteringen ska gå snabbare, säger Postnords Carin Blom.

Fakta: E-handelns omsättning

Omsättning i miljarder kronor. En revidering av omsättningen i elektronik och total e-handel innebär ett tidsseriehopp mellan 2014 och 2015.

E-handelns andel av den totala detaljhandeln har växt från 3,0 procent 2007 till 8,7 procent 2017.

Källa: E-barometern Årsrapport 2017

Publicerad:

LÄS VIDARE