Så sparar ekonomerna under krisen

”Ansökt om amorteringsfrihet”

Uppdaterad 2022-05-05 | Publicerad 2020-04-18

Tipsen om hur man ska spara under krisen avlöser varandra.
Men hur sparar egentligen experterna själva?
Vi ställde frågan.

Joakim Bornold är sparekonom på Söderberg & Partners, och syns ofta i bland annat Aftonbladet där man delar med sig av sina kunskaper om ekonomi och sparande.

Nu, under rådande coronakris, fortsätter han att spara som tidigare i aktiefonder.

– Jag försöker se bortom alla tvära kast och fortsätter på den inslagna vägen, spara kontinuerligt i aktiefonder. Däremot kommer jag kanske göra lite förändringar i sparandet. Jag har saknat småbolagsfonder i sparandet och har börjat styra månadsinsättningarna dit.

”Har ansökt om amorteringsfrihet”

Gör du något annorlunda än tidigare?

– Ja det gör jag. I går kom beslutet att amorteringskravet tas bort fram till augusti 2021. Jag har redan ansökt om amorteringsfrihet och tänker månadsspara motsvarande belopp i aktiefonder på ett ISK–konto.

Vad är viktigt att tänka på när man sparar på börsen nu?

– Det är viktigt att hålla fast vid din strategi. Till exempel, om din pensionsrådgivare tog höjd för sådana här tider när ni bestämde risknivå i pensionssparandet så du behöver inte agera alls.

– Tyvärr kom det statisk från fondhandlarföreningen i dag som visat att många gör tvärtom de försöker parera kursfallen genom att sälja aktiefonder men det blir oftast dyrt och många ha säkert missat den historiskt snabba uppgången som börsen haft på slutet. Sitt kvar i båten. Det är enklare sagt än gjort, men det är det mest lönsamma för det långsiktiga sparandet.

Joakim Bornold fortsätter spara i aktiefonder och har ansökt om amorteringsfrihet.

Inte heller Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, har ändrat mycket i sitt sparande. Mycket för att hon haft turen att behålla sitt jobb, som hon uttrycker det.

– Jag har också aktivt valt att fortsätta att amortera just nu även om man nu kan pausa amorteringen. Jag har en rätt låg amortering och vill fortsätta att amortera.

Hur sparar du nu?

– Jag fortsätter att spara lite på mitt sparkonto (ett sparkonto med ränta) till min buffert. Det känns extra viktigt att ha en bra buffert i oroliga tider.

Samtidigt fortsätter hon med sitt sparande på börsen.

– Vi ser stora svängningar just nu på världens börser och i och med att jag köper en gång i månaden så kommer jag att köpa både när det är upp och när det är ner. Min strategi sedan tidigare är att ha 30 procent av mitt sparade kapital i räntefonder/sparkonto och 70 procent i aktiefonder.

Köpte i mars under börsnedgång

Detta har gjort att hon har sålt lite under förra året och tidigare när börsen har gått upp, eftersom aktiedelen blev högre än 70 procent när börsen steg, fortsätter Sahlberg.

– Så under mars månad när börsen sjönk rejält så började jag att köpa – just för att min uppdelning ska fortsätta att vara 30/70. Denna strategi som jag har gör att jag inte behöver ta några beslut när paniken infinner sig. Jag följer bara mina regler, säljer i uppgång och köper i nedgång.

– Min pension låter jag bara vara - 100 procent i aktier eftersom det är sparande på riktigt lång sikt.

När börsen sjönk i mars började Christina Sahlberg att köpa aktier.

En annan ekonom, Danske Banks Maria Landeborn, passar på att spara mer än hon gjorde tidigare.

– Sedan många år tillbaka har jag månadssparat i aktiefonder, men nu har jag även gjort några extrainsättningar under raset för att öka innehavet lite i några aktier som jag planerar att äga länge.

– Min risktolerans är rätt hög och jag sparar väldigt långsiktigt. All forskning visar att desto mer aktiv man är, desto lägre blir avkastningen så jag försöker undvika att lägga om min strategi när det skakar på börsen, säger hon.

Så ska du tänka på börsen

När man sparar på börsen finns det fyra viktiga saker att tänka på, säger Christina Sahlberg och listar:

  • Pengar du behöver inom 3-5 år ska du inte ha på börsen. Dessa ska sitta på ett sparkonto med ränta. Du ska inte behöva sälja dina aktier i en nedgång, som just nu, för att du behöver pengarna.
  • Passa på att se över ditt sparande på börsen. Se till att du sprider dina risker och har låga avgifter på ditt sparande. Jag har nästan bara globala indexfonder vilket jag skulle rekommendera alla att investera i.
  • Bestäm dig för hur du ska agera INNAN något händer. Det är bevisat att den del av hjärnan som känner fysisk smärta aktiveras när vi förlorar pengar. Det gör ont! Och då vill vi agera. Vilket oftast betyder att vi förlorar mer pengar än vi räddar. 
  • Glöm inte att börsen historiskt alltid har gått upp igen efter en krasch. Ha tålamod. Strunta i att logga in och titta hur det går om du inte kan låta bli att agera irrationellt.