Nanna och familjen lämnade Stockholm

”Perfekt miljö för våra barn att växa upp i”

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-11

Nanna och Jakob Mårskog hade länge drömt om ett liv på landet.

Förra året gjorde de slag i saken och flyttade med familjen från Årsta i Stockholm till den norrländska skogen i Sollefteå kommun.

– Vi bestämde oss redan innan coronan slog till, säger hon.

Efter att ha bott några år i en lägenhet i Årsta i Stockholm på 68 kvadratmeter kände Nanna och Jakob Mårskog att det var dags för en förändring.

De hade precis blivit föräldrar för tredje gången när de i april tog sitt pick och pack och flyttade till Skogsnäs utanför Ramsele i Sollefteå kommun.

– Vi kände att vi inte ville vara kvar i stan längre och att det vore en perfekt miljö för våra barn att växa upp i, säger Nanna.

Nanna Mårskog flyttade med sin man Jakob till Skogsnäs i april förra året. Hon är väldigt nöjd med att de valde att lämna Stockholm för ett liv på landet.

Paret hade i flera år drömt om att flytta till landet. Nu bor de i ett hus på cirka 160 kvadratmeter. De har även ett stall där de har verkstad och förvarning.

– Folk tyckte det var en bra tajmat av oss, när människor ändå skulle vara mer isolerade. Men vi hade bestämt oss innan coronan slog till, då när vi skulle bli föräldrar igen.

Att det blev just Skogsnäs var dock ingen tillfällighet. Jakob är född i byn som hans föräldrar Göran och Sarah varit med och byggt upp tillsammans med vänner.

– Jag blev förälskad i Skogsnäs första gången jag åkte dit. Jag ser jättestora fördelar med att bo så här, säger Nanna.

Jakob och Nanna Mårskog med barnen Lydia 1 år, Eldon med pinnen, 3 år, Cleo i hatten, 5 år.

Fler flyttar från än till Stockholm

Paret är inte ensamma om att ha lämnat storstadslivet i Stockholm. För första gången på 15 år är kommunen inte längre den med störst folkökning under ett år – Malmö har gått om, visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det beror framför allt på en ökad utflyttning till övriga Sverige och av en minskad invandring, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Totalt landade nettoutflyttningen i Stockholm, alltså hur många fler som flyttat från än till kommunen, på 4 618 personer i fjol. I jämförelse med 2019 är det en markant förändring, då var de som flyttade till Stockholm 4 870 fler än de som lämnade stan.

Framför allt har människor flyttat till grannkommunerna, men fler än tidigare har även bosatt sig i andra län. Totalt var det 157 fler som lämnade Stockholm och flyttade till en kommun utanför länet än som flyttade till kommunen.

Nanna Mårskog, som är en av dem, tror att många precis som hon lockas av att det i dag också är möjligt att bo på landet tack vare den tekniska utvecklingen.

– Men jag tror även att coronaviruset har pushat och gjort att det gått lite snabbare, för att man ser att det fungerar att jobba var som helst.

Hon själv är grafisk designer och formgivare och kan jobba i princip var som helst.

– Nu känns det dock mer accepterat att jobba hemma. Det ifrågasätts inte längre.

Jakob och Nanna Mårskog med familj.

Fördelarna vinner över nackdelarna

Lite svårare har det dock varit för hennes man Jakob. Han arbetar inom tv-produktion och reser mycket i jobbet. Flytten har därför inneburit längre restid för honom.

Men trots det vinner fördelarna över nackdelarna, berättar Nanna. Framför allt har omkostnaderna minskat drastiskt. I byn som fungerar som ett kooperativ delar invånarna även på diverse saker och hjälps åt om det skulle bli något strul med elen eller annat. Medlemskapet kostar 350 kronor i månaden per vuxen.

– För mig kan många drömmar gå i uppfyllelse i Skogsnäs. Jag och Jakob älskar att göra praktiska saker tillsammans. Det kunde vi inte göra ihop på samma sätt i Stockholm.

Bredvid den gamla skollokalen ligger en gymnastiksal. Den används i dag till diverse saker.

Projekt framöver är bland annat att paret ska bygga en bastu och ett växthus.

Flera av Jakobs barndomsvänner har också återvänt till Skogsnäs.

– Så vi har ett ganska stort socialt umgänge med folk i samma ålder och de har även barn i samma ålder som vi har. Det är roligt, säger hon.

Ska starta upp en förskola

Tillsammans ska de nu starta upp barnomsorg i byn, så att de inte ska behöva köra flera mil för att lämna barnen på förskolan. Föreningen har skickat in en ansökan om att få kommunalt bidrag – sedan är det bara att dra igång.

– Vi har redan en skollokal som står tom. Den behöver fixas lite, men annars är den perfekt. Det kommer ge så mycket liv i byn om barnen är kvar under dagarna.

I den gamla skollokalen i byn planerar kooperativet nu att öppna en förskola.

Nanna tror även att barnomsorg i Skogsnäs skulle göra det mer attraktivt för människor att vilja bo där – då hon tror att fler längtar efter ett liv på landet.

– Jag tycker man har sett tendenser kring det. Sedan kanske det inte pågår i all framtid, utan det går väl i cykler. Men nu när det är möjligt i och med pandemin så gör folk det.

Och Nanna tycker att den som funderar bara ska göra det – och inte tveka.

– Jag har haft som målbild att bara kunna sätta mig på dörrtrappen och dricka min morgonkaffe i naturen. Nu kan jag det.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu