Därför gick Lehman Brothers i konkurs

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-14

Professor: Det blev en domino-effekt

För ett år sen gick den stora amerikanska investmentbanken Lehman Brothers i konkurs.

Det blev katalysatorn i en av de värsta ekonomiska kriserna under de senaste hundra åren.

– Det blev en domino-effekt, säger Ted Lindblom, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Den 15 september förra året lämnade USA:s fjärde största investmentbank Lehman Brothers in en ansökan om konkursskydd efter att drabbats av kolossala förluster på tiotals miljarder kronor.

Konkursen ledde till panik på finansmarknaderna och fallande börser – och den globala ekonomin hamnade i en av de värsta kriserna på flera decennier.

Tillgångar för miljarder blev värdelösa

Den 158 år gamla banken, med totalt 25 000 anställda, var en av de stora aktörerna på marknaden för produkter länkade till så kallade ”sub prime”-bostadslån – alltså bostadslån till personer med låg kreditvärdighet.

När många människor som tagit dessa bostadslån plötsligt inte klarade av att betala för dem blev många av de stora bankernas tillgångar – däribland Lehman Brothers – värdelösa.

Under dygnen som ledde fram till den 15 september hölls intensiva samtal mellan toppchefer i finansvärlden, den amerikanska centralbanken och det amerikanska finansdepartementet.

Amerikanska myndigheter klargjorde att de inte tänkte gå in med skattepengar för att rädda Lehman Brothers samtidigt som potentiella köpare av banken drog sig ur. Alllteftersom krisen förvärrades föll Lehman Brothers aktie från 82 dollar till mindre än 4 dollar.

Till slut återstod bara ett alternativ: konkurs.

– Helt plötsligt kunde inte den ena banken lita på den andra. De visste inte riktigt vad de hade i sina portföljer, och då vill man ju inte låna ut mer och slänga friska pengar efter dåliga, säger Ted Lindblom.

Misstänksamhet – och panik

Konkursen orsakade misstänksamhet och ledde till att banker över hela världen fick svårt att låna pengar – och därmed riskerade ytterligare banker att gå i konkurs.

– Helt plötsligt får alla banker problem med sin likvididet, säger Ted Lindblom.

Stater och centralbanker över hela världen gick in med pengar för att se till så att bankerna kunde fortsätta att fungera – samtidigt som misstänksamheten och paniken spred sig bland investerare.

Situationen fortsatte att förvärras – men nu tror många att en vändpunkt passerats.

Enligt många bedömare – däribland Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, Internationella valutafonden, IMF, och Sveriges riksbank – syns nu tecken på att världen är på väg ut ur krisen.

– Botten i den djupa konjunkturnedgången är nådd, men återhämtningen blir svag, sa förste vice riksbankschefen Svante Öberg i ett tal i Luleå den 18 augusti.

Samtidigt pekar många på risken för ett bakslag.

– Givet hur bräcklig återhämtningen är finns det risk att den avstannar, sa IMF:s chef Dominique Strauss-Kahn i ett tal den 4 september, och varnade för att dra tillbaka stimulansåtgärder för tidigt.

– För snabbt tillbakadragande av anpassliga penningpolitiska och skattepolitiska åtgärder är en huvudorsak till oro, sa Strauss-Kahn.

Källor: BBC, New York Times, OECD, IMF, Riksbanken, Financial Times, Bloomberg News.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln