Nu sticker elpriserna igen – när vädret ändras

Publicerad 2022-10-12

Låga elpriser kan snart vara ett minne blott.

Redan i morgon blir det 14 gånger dyrare i Stockholm – och priserna väntas stiga tills toppen nås i februari.

– Man får hoppas på lågtryck i vinter, då är det varmt och blåsigt, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Det ser ut som att den tillfälliga prisfesten är över. Fram till måndag kommer det blåsiga vädret att hålla i sig och dessutom kommer det in regnområden över västra Sverige och fjällkedjan. Men sen avtar vinden.

– Resten av veckan, utom onsdag, kommer vara blåsig i framför allt Götaland. Det gynnar såklart vindkraften, men det gör dessutom att det inte blir lika kallt om nätterna, säger Mikael Luhr, metrolog på Klart.se.

Milda nätter är orsaken

Anledningen till de milda nätterna är att luftlagret närmast marken kyls ned snabbt. Men redan från tio meter upp håller sig luften varmare. När det blåser på natten blandas de olika luftlagren och varm luft tar sig ned till marknivån.

– Från tio meter och upp förändras inte luftens temperatur lika mycket under natten, så när det blåser och luften på lite högre höjd når ned till marken på grund av turbulens är det inte bara bra för produktionen. Det är positivt för konsumtionen också. Det behövs mindre el för att värma upp husen, säger Mikael Luhr.

Mikael Luhr på Klart.se.

Men på måndag drar ett högtryck drar in över Sverige. Det drar med sig soligt väder men innebär också att vinden avtar och blir nordlig, vilket sänker temperaturen, säger Mikael Luhr.

Högtrycket förväntas hålla i sig några dagar innan ett nytt lågtryck drar in nästa helg. Då tilltar vinden, mest troligt i fjällkedjan, men med lite tur även i södra Sverige, enligt Mikael Luhr.

– Väderprognoser har stora osäkerheter långt fram i tiden. Men som det ser ut nu kommer det bli lite mer vind i slutet av nästa vecka, sedan blir vädret omväxlande men milt sista veckan i oktober, säger Mikael Luhr.

Tiden med låga elpriser över

De senaste dagarna har det varit billig el för de med rörliga elavtal och under tisdagen kostade den under tio öre per kilowattimme (kWh) i samtliga elområden, enligt elbörsen Nordpool. Ett pris som blir högre mot kunderna efter att elbolagen lagt till påslag, elskatt, moms och elnätsavgifter.

Nu är de låga elpriserna över för den här gången.

– Redan i dag är priserna ungefär 141 öre per kilowattimme i Stockholm och därifrån kommer de stiga till ungefär det dubbla i december. I södra Sverige blir det någon krona dyrare och betydligt billigare i norra Sverige. Det kan se olika ut på enskilda dagar, men i snitt tror jag inte vi får se de här priserna igen, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Men ökningen slutar inte där utan tros fortsätta hela vintern. Toppen nås i februari nästa år då snittpriset för månaden beräknas hamna på ungefär 400 öre per kilowattimme i elområde tre där bland annat Stockholm ingår, säger Christian Holtz.

”Kabel direkt från Finland”

Men några goda nyheter finns i alla fall. Det nya finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 beräknas vara i full drift i december. Det kommer att påverka elpriserna i södra Sverige, enligt Christian Holtz.

– Det går en kabel direkt från Finland till elområde tre, så det kommer påverka, framför allt i södra Sverige. Dessutom är det bra för stabiliteten, den effekt som kärnkraftverket kommer kunna leverera är större än den import som Finland tidigare hade från Ryssland.

Dessutom kan elpriserna hållas nere de närmaste dagarna i södra Sverige, fortsätter Christian Holtz. Den kabel till Polen som var avstängd under måndagen är igång igen, men kabeln till Tyskland har stängts av. Ett avbrott som beräknas pågå till 15 oktober.

– Det kommer ha en påverkan på elpriset i södra Sverige att vi inte kan exportera genom den kabeln. Men just nu är ändå den största påverkan på elpriset vindkraften som förväntas avta under de kommande dagarna och veckorna, säger Christian Holtz.

Följ ämnen i artikeln