Så maxar du chansen att få ett lånelöfte

Få bästa tipsen i programserien ”Bostadsjakten”

Drömmer du om att äga en alldeles egen bostad? Då är det dags att ta det första steget – säkra ett lånelöfte från en bank. Så här maximerar du dina chanser att lyckas.

Lånelöftet skulle man kunna kalla din VIP-biljett till bostadsmarknaden. Med ett lånelöfte i hand så kan du glida förbi alla hundratusentals människor i den kommunala bostadsköerna till en hyresrätt och direkt börja buda på att köpa ett hus eller en bostadsrätt.
Men det är inte längre så enkelt att få ett lånelöfte på grund av de så kallade kreditrestriktionerna som Finansinspektionen infört. De innebär bland annat att du behöver minst 15 procent kontantinsats och amortera på lånet med upp till tre procent per år.
Sex av tio unga har idag inte råd att köpa en bostad. Det visar en mätning som gjordes av Sifo på uppdrag av Fastighetsmäklarförbundet i fjol.

Du bör därför först igenom dina möjligheter att faktiskt ha råd med ett bostadsköp. Men även om du har stadig inkomst och en rejäl slant sparad på banken, så räcker det ändå inte alltid. Så här kommer tre snabba tips för att förbättra sina möjligheter att säkra ett lånelöfte:

  1. Har du en fast anställning så skicka med ett anställningskontrakt. Glöm inte att nämna om du har några övriga inkomster eller tillgångar utöver din grundlön. Det kan handla om till exempel provisioner eller dricks. Vänta inte på att banken frågar, utan skicka med underlag som styrker detta från början.
  2. Beskriv hur du ska ha råd med kontantinsatsen på 15 procent. Skicka med underlag på detta också, till exempel kontoutdrag från fondsparande eller en aktiedepå. Kommer du få en gåva från dina föräldrar, skicka med ett skriftligt intyg från dem.
  3. Skaffa en medlåntagare. Har du nyss startat en egen verksamhet eller har en betalningsanmärkning? Se då till att höra runt och se om du har en vän eller släkting med god ekonomi som är villig att ställa upp som medlåntagare. Det kostar inget att ställa upp som medlåntagare, men det är inte riskfritt, eftersom de kan bli betalningsskyldiga om du av någon anledning skulle sluta att betala räntor och amorteringar till banken.

Slutligen, när du väl fått ditt lånelöfte - ta inte upp några nya blancolån eller köp några dyra kapitalvaror på avbetalning, som en bil eller en ny TV, under tiden du shoppar bostad. Då riskerar du att ditt lånelöfte blir indraget när du väl står där med ett vinnande bud på din drömbostad.

.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu