Så het är budgivningen där du bor

Knepet som gör att mäklaren höjer arvodet: ”Det är inte seriöst”

Publicerad 2017-10-02

Budpremien – skillnaden mellan bostäders utgångspris och slutlig köpeskilling – varierar i landet. Arkivbild.

Skillnaden mellan bostäders utgångspris och slutpris är större i många mindre kommuner än i storstäderna. Snabb prisuppgång är en förklaring. Men även mäklarnas metoder kan spela in.

– Jag vet att vissa mäklare sätter ett ganska lågt pris vid intaget, och sedan begär en viss procent i förmedlingsarvode för slutpriser upp till utgångspriset. Och sedan ytterligare "X" antal procent på överskjutande belopp, säger Annika Ingemarsdotter Skoogenäs, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Finspång.

Metoden kan beskrivas så här: En mäklare sätter ut ett hus på marknaden för 500 000 kronor med besked till säljaren att förmedlingsarvodet ska vara 3 procent på slutpriser upp till den nivån. I överenskommelsen kan sedan ett villkor finnas att mäklaren ska ha 10 procent på ett eventuellt överskjutande belopp mellan slutpris och utgångspris.

– Det gör att priset går upp. Det är ett väldigt fult trick och det är inte seriöst, säger Ingemarsdotter Skoogenäs.

”Budpremien en temperaturmätare”

Mäklarsamfundet säger att man tar avstånd från systematiskt för lågt satta utgångspriser. Men arvodesmodellen ovan, som benämns trappa, är vanlig.

– Vi har inga synpunkter på hur ett mäklarföretag eller enskild mäklare prissätter sin affär. Däremot är det en styrka att det finns flera modeller för kunden att välja på. Mäklaren bör förklara för kunden vad de olika modellerna innebär, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Men det kan finnas fler skäl till att den så kallade budpremien, skillnaden mellan kontrakts- och utgångspris på en bostad, blir hög i en kommun.

– Budpremien är en slags temperaturmätare på bostadsmarknaden. Vi ser nu en ökad prisökningstakt i många kommuner runt Stor-Stockholm och Stor-Göteborg eftersom det blivit så dyrt i centralorterna. Priserna i dessa kommuner är fortsatt lägre men prisökningstakten, och därmed budpremien, är högre, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

På samma sätt ser det ut i kranskommuner till andra större städer i Sverige. Och i exempelvis Finspång, Lidköping, Karlskrona, Trollhättan och Lilla Edet är budpremien hittills i år klart högre än i storstäderna, visar siffror som Svensk Mäklarstatistik har tagit fram för TT:s räkning.

Skåne sticker ut

En något avvikande bild finns i Skåne. Enligt Svensk Mäklarstatistik har kvadratmeterpriset de senaste 12 månaderna stigit med 5 respektive 13 procent i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg. Motsvarande siffra för Stor-Malmö är 18 procent.

Men trots den kraftiga prisuppgången är budpremien låg i Skåne. I Båstad är premien till och med negativ, det vill säga försäljningspriset på bostaden blir lägre än vad som utannonserats.

– Skåne är speciellt. Även om det är höga prisökningar så har det alltid varit annorlunda när det gäller budpremier. Villamarknaden i Skåne har ofta haft negativa budpremier. Det kan tolkas som att det är annan köp- och säljkultur i länet. Mäklarna sätter priser som är närmare, eller till och med högre, än det som villan kommer att säljas för. Och det har folk vant sig vid, säger Sandegren.