Fondjätte sänker sina avgifter

Publicerad 2015-02-24

Swedbank Robur pressas av ökande konkurrens och ett växande intresse för indexfonder.

Fondjätten sänker avgifterna på ett 20-tal aktiefonder.

Fondavgifter har de senaste åren fått stor uppmärksamhet. Många ekonomer har ifrågasatt vitsen med dyra aktivt förvaltade fonder, och andelen sparare som i stället väljer billiga indexfonder växer.

– Vi ser att priset, avgiften, får en allt större betydelse för kunden. Det är en del i urvalsprocessen på ett sätt som det inte var förr. Vi vill vara med på den förändringsresa som vi tror att hela fondvärlden står inför, säger Pär Bäckman, informationschef på Swedbank Robur Fonder som sänker avgiften på 23 aktivt förvaltade fonder, inklusive de största.

Fler aktörer

Swedbank Robur är överlägset störst på den svenska marknaden och förvaltar en fjärdedel av svenskarnas totala fondkapital. Tillsammans med övriga tre storbanker har man 60 procent av marknaden. Men det är en sjunkande andel. För mindre än tio år sedan var den 70 procent. I takt med att utbudet ökar hamnar mer av nysparandet hos andra aktörer.

Internet har gjort det lättare för spararna att välja och vraka, och för utländska bolag att ge sig in på den svenska marknaden.

– Det är en annan konkurrensbild i dag, säger Pär Bäckman.

Avgifterna sänks till 1,25 procent. Innan sänkningen låg de på minst 1,42 procent.

Övriga storbanker vill inte säga något om eventuella kommande avgiftssänkningar. Men sparekonomen Claes Hemberg på Avanza, en stark förespråkarna av lågprisfonder, hoppas att det här ska har vara ett steg mot mer prispress.

– Det här är jättebra för spararna, säger han.

Ingen koppling till ARN

Swedbank Robur har fått kritik för att bankens aktivt förvaltade fonder inte avviker nämnvärt från index. Aktiespararna anser att Swedbank lurat spararna, och har tagit frågan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Enligt Pär Bäckman har avgiftssänkningen ingen koppling till det.

TT

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln