Swedbank: Bopriserna ner med fem procent till

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2018-01-24

Prisfallet kan fortsätta i storstäderna, enligt Swedbank.

Bostadspriserna i storstadsregionerna kan falla med ytterligare fem procent, spår Swedbank i en ny rapport.
Men det värsta är förmodligen över.

Turbulensen på bostadsmarknaden ser ut att fortsätta ett tag till, tror Swedbank i sin senaste konjunkturrapport. Stort utbud av nybyggda lägenheter och ett skärpt amorteringskrav gör att priserna på främst bostadsrätter kan falla med ytterligare fem procent i storstadsregionerna.

Däremot bedömer man att prisnedgångarna kommer att plana ut under året.

– Det är viktigt att skilja på storstadsregionerna och resten av landet och på villor och bostadsrätter när vi tittar på den förväntade utvecklingen på bostadsmarknaden. En mycket god ökning i disponibelinkomster och en stark arbetsmarknad gör att vi förväntar oss att bostadspriserna för landet som helhet stabiliseras under året, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank, i en kommentar.

Bomarknaden en nyckel

Nordea ser i sin konjunkturrapport bostadsmarknaden som en nyckel för hur svensk ekonomi utvecklas under året. Även de räknar med en prisstabilisering under 2018.

Men vinterns prisfall har dock redan fått effekter, enligt banken.

– Bostadsbyggandet minskar i år och nästa år. Ökad osäkerhet och frånvaron av positiva förmögenhetseffekter får hushållen att hålla hårdare i plånboken, kommenterar Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Från mäklarhåll upplever man att vindarna vänt under årets inledning. Enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel råder det fortfarande fördel för köparna, men den har minskat sedan i december.

På en skala från 0–10, där 0 motsvarar fördel köpare och 10 fördel säljare, svarar mäklarna 4,71 nu i januari. Det ska jämföras med 4,25 i december.

Ökad mäklaroptimism

Det skärpta amorteringskravet, som träder i kraft 1 mars, kan vara en förklaring enligt Fastighetsbyråns vd Johan Engström:

– En anledning, främst på dyrare orter, kan vara det skärpta amorteringskravet som kommer närmare med stormsteg. En viss grupp vill köpa och skriva kontrakt innan första mars. Deras köpvilja skulle möjligen även kunna smitta av sig till andra. Sedan har ju priserna gått ner vilket säkert också bidrar till ökad efterfrågan.

En faktor som kan få stor inverkan på bostadspriserna är reporäntan. Riksbanken har flaggat för att en första höjning från rekordlåga −0,5 procent kommer att komma under året.

Oense om reporäntan

Swedbank tror att Stefan Ingves och riksbanksdirektionen kommer att hålla fast vid den linjen. Redan i juli bedömer man att en första höjning till −0,4 procent kommer att komma. Under hösten räknar man med ytterligare en höjning till −0,25 procent.

Nordea gör emellertid en helt annan bedömning. En inflation under målet på två procent och en skakig bostadsmarknad är förklaringen.

– Vi räknar med att Riksbanken ligger still under hela 2018. En första räntehöjning dröjer till inledningen av 2019. Viktigt för Riksbanken är att en räntehöjning från ECB fortfarande är avlägsen, säger Annika Winsth.

Mäklarpanelen:

För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu? Skala 0 (köparna) till 10 (säljarna)

Segment / Jan / Dec / Okt / Aug / Juni / April / Jan

  • Riks / 4,71 / 4,25 / 4,96 / 6,38 / 6,36 / 7,31 / 7,27
  • Stor-Stockholm / 3,2 / 2,28 / 2,67 / 4,61 / 4,29 / 5,78 / 5,8
  • Stor-Göteborg / 3,8 / 3,28 / 4,24 / 6,24 / 6,71 / 7,94 / 7,59
  • Stor-Malmö / 4,62 / 4,54 / 5,33 / 7,11 / 7,73 / 8,25 / 8,67

Om Mäklarpanelen
Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1100 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 16-22 januari 2018 och totalt svarade 426 personer.