Familjen förlorar tusenlappar på grund av vab-reglerna

Varje förkylning blir en veckas vabbande

Uppdaterad 2021-10-18 | Publicerad 2021-10-14

Aldrig förr har så många föräldrar behövt ta hand om sina sjuka barn.

För många familjer innebär det mindre pengar i plånboken.

– Det blir några tusenlappar mindre varje månad, säger Linnéa Zedigh, 35, som varit hemma mycket med sin treåriga son Rio under pandemin.

I slutet av september firade många att pandemirestriktionerna drogs tillbaka och att man i många avseenden kunde återgå till ett normalt liv.

Men för alla med barn på förskolan ligger ett råd från Folkhälsomyndigheten kvar som en våt filt över glädjen: förskolebarn ska fortsatt stanna hemma så länge de har symtom på covid-19, plus ytterligare två friskdagar.

Eftersom förskolebarn inte testas och sjukdomen har en så bred palett av symtom blir det för många familjer så att varje förkylning i princip innebär en hel veckas vab.

Linnéa Zedigh och Tias Blom med sonen Rio.

”Några tusenlappar mindre”

Linnéa Zedigh, 35, och Tias Blom, 43, i Falun har precis som många andra småbarnsföräldrar varit hemma extra mycket för att ta hand om sonen Rio, 3, när han uppvisat symtom. Linnéa och Tias är musiker och fick det svårt med uppdrag när restriktionerna sattes in. De fick istället ta nya jobb.

– Vi har hållit på med musik innan men jobbar nu inom skola och förskola. Det har varit jobbigt att vara borta jättemycket när man är ny på jobbet, man får dåligt samvete. Men som tur är har vi båda haft väldigt bra och förstående chefer, säger Tias Blom som jobbar inom förskola i Dalarna.

Det återkommande vabbandet och egna förkylningar har lett till att familjens ekonomi har påverkats.

– Vi lever på lite från början då vi har jobbat deltid för att ha mer tid för familjen och andra projekt. Har man redan en ansträngd ekonomi så blir det en stor skillnad. Det blir några tusenlappar mindre varje månad, säger Linnéa Zedigh som jobbar på en skola.

Många har fått anmäla vab under pandemin. Arkivbild.

Rekordsiffror

Familjen i Falun är inte ensam om att ha behövt vabba mycket under pandemin. I april 2020, när coronaviruset på allvar hade dragit in över Sverige, var fler barn än någonsin tidigare sjuka i Sverige.

Enligt myndighetens egen statistik betalade man ut 1,4 miljoner dagar med vab under månaden. Jämfört med samma period året innan är det en fördubbling av antalet dagar.

Totalt under 2020 betalade Försäkringskassan ut 8,3 miljoner vab-dagar, från 6,7 miljoner 2019. Myndighetens prognoser för 2021 pekade återigen på ett stort uttag, men med en mattning från hösten och framåt. Årets siffror är ofullständiga men visar på ett stort uttag under våren, med en mattning över sommaren.

Men troligen blir det ingen fortsatt mattning under hösten. I alla fall om man ser till vab-dagar för förskolebarn, då Folkhälsomyndigheten har kvar sina råd om att förskolebarn ska vara hemma så länge de har förkylningssymtom plus två friska dagar. Samtidigt larmas om en ovanligt tidig och kraftig säsong för RS-viruset, där många barn på grund av restriktioner under pandemin inte utsatts för det än. I flera region har familjer uppmanats hålla äldre syskon hemma från förskolan för att inte riskera att föra hem smitta till nyfödda.

Siffror från Försäkringskassan visar på väldigt höga tal för vab-ansökningar. Andra veckan i oktober gjordes 25 000 ansökningar bara på måndagen.

– Det är ovanligt högt för en enskild dag, säger Niklas Löfgren, som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, till TT.

Trots pandemi och mindre pengar ser familjen positivt på framtiden. Linnéa och Tias planerar framöver att öppna ett kulturkafé i Falun.

”Klart det påverkar”

Linnéa Zedigh och Tias Blom i Falun tar vabbandet och dess påverkan på plånboken med ro.

– Som musiker är vi ändå vana att inte ha så mycket. Det är klart det här påverkar, men man har samtidigt inte kunnat vara ute och göra roliga saker som kostar pengar. Att vara ute i skogen är gratis, så det är nog plus minus noll för oss, säger Tias Blom.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu