Så kan du påverkas om las-förslaget går igenom

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2020-10-01

Bland annat lågutbildade och människor som varit på samma arbetsplats länge kan komma att påverkas av las-förändringarna. Arkivbild.

Hur påverkas ditt arbete av det omtvistade las-förslaget?

Äldre som varit länge på samma arbetsplats är bland de troliga förlorarna om förändringarna klubbas igenom, enligt Carin Ulander-Wänman, lektor vid Umeå universitets juridiska institution.

De politiska turerna kring det omdiskuterade las-förslaget är många, men de som faktiskt kommer att påverkas av omställningarna befinner sig oftast långt ifrån den politiska toppen.

Enligt förslaget ska alla arbetsgivare få undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. Att arbetsgivare får rätt att välja vilka som har störst betydelse för verksamheten – och vilka som kan undvaras – riskerar slå mot äldre, säger Carin Ulander-Wänman som forskar om arbetskraftens omställningsvillkor.

– Det innebär att lång anställningstid som trygghetsfaktor minskar. Och är man äldre har man normalt längre anställningstid. När flera arbetstagare har samma anställningstid i dag ger högre ålder förtur, men nu blir det arbetsgivaren som bestämmer.

Vagt formulerad

Förslaget innebär också att den med längre anställningstid måste ha "kvalifikationer" – utan att först ha rätt till upplärning – för att slå ut en person som varit anställd kortare tid.

– Konsekvensen blir att de med kortare anställningstid kan ges förtur. Det är en fördel för dem, men en nackdel för till exempel de som är väldigt lågutbildade eller inte följt med i utvecklingen på arbetsplatsen.

För att avhjälpa den problematiken innebär förslaget också att anställda ges laglig rätt till kompetensutveckling "i skälig utsträckning". En vag formulering, anser Ulander-Wänman.

– Just ordet "skälig" ska man uppmärksamma, för det handlar inte om en obligatorisk skyldighet. Är du lågutbildad kan det krävas större resurser för att stiga i kompetensnivå, och då kanske det inte ses som "skäligt" för arbetsgivaren.

Mindre tryggt

Arbetsgivare ska kunna få betala skadestånd om de inte följt lagen – men det gäller först efter att en anställd redan sagts upp och bara i vissa fall.

– Om du jobbar på en arbetsplats med högst 15 anställda och sägs upp av personliga skäl, så som otillräckliga kvalifikationer som kan bero på att du inte fått kompetensutveckling, så kan inte uppsägningen ogiltigförklaras. Om man kommer fram till att det hela beror på att du inte fått skälig kompetensutveckling kan du heller inte få skadestånd, eftersom anställningen avslutats av personliga skäl och inte av arbetsbrist, säger Ulander-Wänman.

Rättvister efter uppsägningar och avsked, som i dag kan ta över ett år att avgöra, var ett av stridsäpplena bakom las-förhandlingarnas kollaps. Nu kommer mindre företag att kunna säga upp personal enklare och därtill slippa betala lön under tvisteperioden.

– Nu vill man vända på steken, så att arbetstagaren ansvarar för att bevisa att skälen för uppsägning strider mot gällande rätt. Människor kan därmed bli mer rädda för att komma i onåd och det kan bli mindre tryggt att jobba hos mindre arbetsgivare.

"Annat synsätt"

Förtur till fast anställning föreslås vidare gälla för personer som varit vikarier i nio månader, vilket innebär en sänkning från dagens tolv. En bra förstärkning av skyddet för arbetstagaren, tycker Ulander-Wänman, men med ett krångligt regelverk.

– Det kan innebära att färre får visstidsanställningar. Regelverket kräver stor kunskap om olika las-bestämmelser hos arbetsgivaren för att inte göra fel. Det är svårt att veta i nuläget hur det kan komma att slå, men det skulle kunna leda till att man i stället till exempel väljer att hyra in personal.

I dag handlar lagen om anställningsskydd mycket om att skydda mindre konkurrenskraftiga arbetstagare, som äldre och lågutbildade. Förslaget i sin helhet visar på en förändring i synsätt, säger Ulander-Wänman.

– Det har ett annat synsätt till grund där man menar att det behövs ett utbyte av arbetstagare. Att rörlighet gynnar arbetsgivare – och därmed samhället – mest.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu