Odlare rasar – billiga tomater "skyfflas in"

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-11-22

Svenska tomatodlare har det tufft under pandemin.

Krogarnas inköp har försvunnit och butikerna satsar på billiga importvaror.

– Ska vi konkurrera med ett lågavlönat land som för in tomater till Sverige? En modern slavhandel, tycker Mats Olofsson på skånska Vikentomater.

Årets säsong har varit tuff enligt odlarna. Mats Olofsson på Vikentomater utanför Höganäs – med 33 säsongsanställda och en produktion på runt 250 ton specialtomater per år – förlorade i våras stort när restaurangernas inköp försvann i spåren av corona.

Sedan blev man tvungen att gå ner i pris.

– Men vi har plockat in på annat håll – vi säljer i butik och där har vi rätt tuff konkurrens då man importerat billiga tomater från Marocko, Spanien och Holland, säger han till TT och pekar på grossistledet.

– Jag är så förfärad att man inte tänker mer på svenskt. Att man importerar från Marocko för att det är så billigt.

Tomat "ett sorgebarn"

– Det är svårt att konkurrera, konstaterar Mads Pedersen som driver landets största tomatodling i Trelleborg.

– Det är konsumenterna som i slutet bestämmer vad de köper, så jag hoppas att konsumenter i Sverige stöttar lokal produktion.

Att 2020 varit tufft för svenska tomatbranschen håller Lantbrukarnas riksorganisation med om.

– I år är det jättetufft och alla företagare sitter och funderar på vad man ska göra med sin produktion, berättar Marcus Söderlind som är ordförande för LRF Trädgård.

Konsumenterna vill ha mer frukt och grönt, och många vittnar om att intresset för närodlat och svenskodlat ökat. Tomaten är dock något av ett sorgebarn sedan flera år, konstaterar Söderlind. Den svenskodlade tomaten har bara en fjärdedel av marknaden under högsäsong.

– Det har inte slagit igenom alls i handeln med efterfrågan.

"Skyfflas in"

Mycket importeras istället utifrån, bland annat från Holland. Där och i andra länder står producenter med överskott när Europas restauranger tvingats stänga i pandemins spår.

– Blir det någon störning så svämmar marknaden över och priset sjunker – och så skyfflas det in billiga tomater, säger Söderlind och fortsätter:

– Priset är så lågt på tomater, och frakten kostar ingenting. Man klarar inte konkurrenstrycket. Och svenska odlare har ställt om till biobränsle och i Holland behåller man sin fossilgas.

60 procent av alla tomatsorter som Dagab tar in under sommarperioden är svenska – och det ökar, påpekar dock Daniel Månsson, kategoriområdeschef för frukt och grönt på grossisten som förser Hemköp och Willys med varor.

– Det finns inte ens svenska tomater nog att förse oss, så att sluta ta in import hade inte fungerat, säger han och fortsätter:

– Och ekologiska tomater odlas ju knappt i Sverige – då hade vi inte kunnat ha ekotomater.

"Satsar svenskt"

Jonas Andersson, som ansvarar för inköp av frukt och grönt på Ica, tycker också att man satsar svenskt.

– I somras var det enormt överskott av framförallt holländska kvisttomater, och vi har det också. Men om man tittar på vad vi annonserar så är det alltid svenskt, säger han och påpekar att den svenska tomatsäsongen dock går mot sitt slut.

– Då måste man titta på vad som de facto produceras i Sverige.

Coop, vars inköp görs av grossisten Everfresh, säger att man för en dialog med svenska tomatodlare för att öka andelen svenska tomater i Coops sortiment . Kedjan har även lanserat svenska småtomater under det egna varumärket, enligt Patrik Svensson som är affärschef för frukt och grönt.

– Vi arbetar stenhårt för att vi hela vägen ska få ut så mycket svenskt som möjligt. Vi stänger även ner viss import under den svenska sommarsäsongen.

TT: En ask importerade småtomater för 15 kronor – hur ska en svensk tomatodlare kunna konkurrera med det?

– Vi skiljer oss inte på något sätt mot övrig marknad utan vi levererar det som övrig marknad också har tillgång till och det är prispunkten. Det finns trots allt en efterfrågan hos konsument i den delen.

"Import knäcker oss"

Annicka Assarsson, tomatodlare söder om Motala och tillika ordförande i LRF:s Växthusgrönsaker, låter bekymrad när TT ringer upp.

– Det är importen som knäcker oss. Man ska ju få köpa vad man vill och jag är för fri handel, men det känns tufft, säger hon och fortsätter:

– Vi har inte summerat, men så här har det aldrig någonsin varit tidigare. Grossisterna har fullständigt vräkt in tomater från Holland – speciellt babyplommontomater – till inga priser alls.

Konsekvensen? Assarsson drar ner på odlingen nästa säsong.

– Vi minskar ner den ena stora körsbärstomatsorten en fjärdedel mot vad vi haft.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln